Në Nebraska, Pete Ricketts tha se “duke respektuar perspektivën e Papës, dënimi kapital mbetet vullneti i njerëzve dhe ligjit te shtetit. Është një mjet i rëndësishëm për të mbrojtur sigurinë publike”

Nga: Matteo Orlando/

Për dënimin me vdekje, i përjashtuar kohët e fundit nga riformulimi i një numri te Katekizmit  të Kishës Katolike, ka ardhur edhe qëndrimi i guvernatorit katolik te Nebraskës.

Pete Ricketts, guvernatori i 40-të i shtetit, ka dale kundër Papës dhe ka thënë se “duke respektuar perspektivën e Papës, dënimi kapital mbetet vullneti i njerëzve dhe ligjit te shtetit të Nebraskës.” Është një mjet i rëndësishëm për të mbrojtur sigurinë publike. Shteti te vazhdoje të ekzekutojë vendimet e urdhëruara nga gjykata “.

Ricketts, një republikan katolik, një anëtar i Knights of Columbus dhe Knight of the Sepulcher Holy, ka shfrytëzuar pasurinë e tij familjare (duke ofruar 300,000 dollarë) për të financuar një referendum (pastaj I fituar në 2016, kur 61 për qind e votuesve e miratuan atë) për rivendosjen e dënimit me vdekje në Nebraska, një masë kundër të cilës katolikët e tjerë te shtetit i janë kundërvënë me forcë.

“Nebraskasit janë besimtare dhe besojnë te kisha dhe ne njësite e forta familjare dhe besojnë në njerëzit që paguajnë për krimet e tyre, por jo domosdoshmërisht me jetën e tyre”, ka deklaruar Ricketts.

Më 14 gusht në Nebraska,është planifikuar të ekzekutohet Carey Dean Moore për vrasjen e dy shoferëve të taksive nga Omaha, Reuel Van Ness Jr dhe Maynard Helgeland, gjatë një periudhe pesëditore në 1979.

Behet fjale për praktiken e ekzekutimit te pare nga shteti në 21 vitet e fundit. Moore, i cili ka qenë në krahët e vdekjes për 38 vjet, më gjatë se çdo i burgosur tjetër në tokën amerikane, ka pranuar vrasjet, e ka bëre të qartë se ai është gati të vdesë ka shkarkuar avokatët e tij, ka refuzuar të marre pjesë në përpjekjet për të shpëtuar jetën e tij dhe i ka thënë pastorit të tij Geoff Gonifas se ishte bërë një i krishterë i rilindur, duke besuar se pas vdekjes së tij do të shfaqet në prani të Zotit dhe mëkatet e tij do të falen.

Nebraska, që ende përdorte karrigen elektrike herën e fundit qe ekzekutoi një person (në vitin 1997), për të ekzekutuar Moore tani do të përdorë injeksionin vdekjeprurës, duke përdorur një kombinim prej katër barnash, duke përfshirë atë fentanil, një opioid i fuqishëm sintetik, që ka qenë në qendër të krizave të ndryshme te mbidozave të regjistruara në Shtetet e Bashkuara.

Për të marrë pezullimin e ekzekutimit të Moore, kane qene e do te jene organizata ne vigjilje ditore  jashtë vilës së guvernatorit. Peshkopët katolikë të Nebraskës kane nxitur njerëzit të kontaktojnë zyrtarët shtetërorë për të ndaluar ekzekutimin e planifikuar dhe kane cituar mësimin e ri të Papës. “Me pak fjale, dënimi me vdekje nuk është më e nevojshme apo moralisht e justifikuar në Nebraska” kane shkruar peshkopet.

Guvernatori Ricketts, bashkëpronar i Chicago Cubs të baseballit, po e bën dënimin me vdekje një çështje emblematike ndërsa kërkon një mandat të dytë si guvernator për vjeshtën e ardhshme (edhe pse ka thënë se “ulja e taksave mbi pronën” do të jete shqetësimi i tij kryesor).

Ricketts, një konservator që kundërshton martesën mes homoseksualeve dhe abortin, ka thënë në 2015 se pozicioni i tij në favor të ekzekutimeve ishte në përputhje me parimet e besimit të tij katolik. Tani, pas ndryshimit të kërkuar nga Papa Françesku, do të duhet të gjejë mbështetje të tjera tek  të cilat te kapet….

Veritas.com.al/