Liz Truss po përballet me një reagim të ashpër nga deputetët konservatorë pasi shkarkoi kancelarin e saj dhe njoftoi një kthesë të dytë në një politikë të madhe ekonomike.

Një ish-ministër i tha BBC-së: “nuk mund të vazhdojmë kështu pafundësisht”.

Një tjetër deputet konservator tha se partia ishte në një “gjendje dëshpërimi” pas konferencës për shtyp të Kryeministrit në Downing Street.

Mbështetësi i Truss, Christopher Chope tha se “koha do të tregojë” nëse ajo kishte bërë mjaft për të siguruar pozicionin e saj, por ata që komplotonin për ta hequr atë ishin “hiena”.
Sir Christopher tha: “Ne nuk mund të detyrojmë një kryeministër tjetër të largohet nga detyra, ne thjesht duhet të qetësohemi dhe të përpiqemi t’i japim kryeministrit mbështetjen tonë.”

Të premten, zonja Truss shkarkoi kancelarin e saj, Kwasi Kwarteng, dhe ndryshoi një politikë kyçe për të hequr rritjen e planifikuar të taksës së korporatës nga 19% në 25%. Deklarata shënon kthesën e dytë të madhe në mini-buxhetin pasi zonja Truss anuloi planin e saj për të hequr normën më të lartë të tatimit mbi të ardhurat në fillim të këtij muaji.

Kthimi i taksave mbi korporatat “do të jetë i dëmshëm për perspektivat për rritje” dhe është “krejtësisht në kundërshtim” me atë që tha ajo gjatë fushatës, tha Sir Christopher.

Deputeti konservator për Coalville, Andrew Bridgen, tha se ai mendon se “do të ketë një sfidë për Truss në javët e ardhshme”.

Bridgen, i cili mbështeti Rishi Sunak për të qenë udhëheqës, tha: “Pakënaqësia është kaq e lartë në partinë parlamentare.

“Heqja e Kwasi Kwarteng kur ai zbatoi politikat që ajo i kërkoi të bënte nuk do të sjellë besnikëri ndaj saj.”