KATHERINE RODRIGUEZ

Një raport i fundit i NPR-së tha se dezinfektimi i sipërfaqeve duke përdorur spërkates dhe peceta mund të mos jetë i nevojshëm për të parandaluar koronavirusin.

Shkencëtarët thonë se nëse një person i infektuar me koronavirus teshtin, flet me zë të lartë ose kollitet, pikat që përmbajnë grimca të virusit barten në ajër dhe mund të zbresin në sipërfaqe.

Por Emanuel Goldman, një mikrobiolog në Universitetin Rutgers, i tha NPR se rreziku i infektimit nga prekja e një sipërfaqeje me virusin është i ulët.

“Në spitale, sipërfaqet janë testuar pranë pacientëve me COVID-19 dhe asnjë virus infektiv nuk mund të identifikohet”, thotë Goldman.

Në vend të kësaj, ajo që ka mbetur është ARN virale, e njohur ndryshe si kufoma e koronavirusit.

Në janar dhe shkurt, shkencëtarët menduan se koronavirusi mund të transmetohej kryesisht përmes ndotjes sipërfaqësore.

Një studim nga New England Journal of Medicine në atë kohë sugjeroi që virusi mund të jetonte në sipërfaqe për ditë.

Për shkak të rezultateve të këtij studimi, publiku filloi të fshijë edhe ushqimet, të dezinfektonte vendet e zakonshme dhe madje të vishte doreza.

Por tani shkencëtarët po thonë se njerëzit që dezinfektojnë për të parandaluar koronavirusin mund ta teprojnë.

Dr. Kevin Fennelly, një specialist i infeksioneve të frymëmarrjes në Institutin Kombëtar të Shëndetit (NIH), tha se nuk ka të dhëna shkencore për të mbështetur pretendimet.

“Kur i shoh njerëzit duke bërë dezinfektim me spraj të rrugëve, trotuareve, mureve dhe metrove, thjesht nuk di ndonje të dhëne që mbështet faktin se po infektohemi nga viruse që kërcejnë nga trotuari,” tha ai.

Fennelly thotë se virusi ka më shumë të ngjarë të përhapet përmes transmetimit ajror në vendet publike të mbyllura, duke shtuar se rrezatimi mikrobvrases ultraviolet, ose përdorimi i energjisë ultraviolet për të vrarë viruset, është ndoshta mënyra më e mirë për të vrarë virusin që transmetohet përmes ajrit.

Akoma, ekspertët e shëndetit publik thonë se mënyra më e mirë për tu mbrojtur nga koronavirusi është të lani duart me sapun dhe ujë, të shmangni turmat dhe të vishni  maskë kur dilni nga shtëpia.

Ekspertët e shëndetit gjithashtu rekomandojnë të kufizoni sasinë e kohës që kaloni me njerëz jashtë shtëpisë, dhe nëse kjo nuk është e mundur, të vishni  maskë në ato raste.

VERITAS.COM.AL/