Anëtarët e Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së do të përpiqen për të katërtën ditë të zgjedhin një kryetar të premten në një përpjekje për t’i dhënë fund një ngërçi politik.

Kandidati kryesor, republikani Kevin McCarthy, deri më tani nuk ka arritur të marrë 218 votat e nevojshme për zgjedhje.

Kjo është për shkak të një grupi të krahut të djathtë brenda partisë së tij që refuzon të votojë për të.

Deri më tani ka pasur 11 vota të dështuara – një paralizë e qeverisë që nuk është parë që nga epoka e para Luftës Civile.

Z. McCarthy duhet të lehtësojë shqetësimet e mjaft republikanëve – 16 nga 20 – për ta bërë atë të kalojë vijën në krye të parlamentit.

Për më shumë se një ditë flitet për lëshime që ai mund të bënte për t’i fituar ato. Ndërsa bisedimet vazhdojnë, skicat e një marrëveshjeje të mundshme janë bërë më të qarta.

Shpresa e tij në këtë pikë duket se është se nëse ai mund të bindë disa prej tyre që ta mbështesin atë, do të ketë presion të mjaftueshëm mbi të tjerët që të heqin dorë nga lufta.

Progresi është i ngadalshëm dhe, ndërsa disa mbështetës të McCarthy-t shihen të shqetësuar, një rezolutë – nëse vjen – mund të jetë ende disa ditë larg.

Z. McCarthy kishte ofruar tashmë kompromise që do të kishin dobësuar rolin e Kryetarit në Dhomë. Megjithatë, këto nuk kanë mjaftuar për të thyer ngërçin.

Kryetarja e Dhomës është e dyta në radhë për presidencën, pas Zëvendës Presidentes Kamala Harris. Ata vendosin rendin e ditës në Dhomë dhe asnjë punë legjislative nuk mund të zhvillohet atje pa to.

Pa një kryetar, asnjë punë në Dhomë nuk mund të zhvillohet – duke përfshirë betimin e anëtarëve të miratimit të projektligjeve.

Të ashtuquajturit “Asnjëherë Kevins” të cilët po qëndrojnë në rrugën e zotit McCarthy janë skeptikë ndaj sinqeritetit konservator të kongresmenit nga Kalifornia, pavarësisht miratimit të tij nga ish-presidenti Donald Trump.

Votat e tyre janë vendimtare sepse republikanët morën përsipër Dhomën në zgjedhjet afatmesme të nëntorit me vetëm një diferencë të vogël prej 222 ndaj 212 në dhomën me 435 vende.

Megjithatë, nuk ka pasur shumë indikacione se një marrëveshje është e afërt.

Një anëtar i palëkundur i grupit, kongresmeni Matt Gaetz, u tha gazetarëve të enjten mbrëma se ai nuk do të mbështesë asnjë marrëveshje që “rezulton që Kevin McCarthy të bëhet kryetar”.

Votimi i fundit që u zhvillua të enjten përpara se të shtyhej Dhoma e Përfaqësuesve, pa zotin McCarthy të fituar 200 vota, ndërsa 12 republikanë votuan për Byron Donalds dhe shtatë për Kevin Hern. Z. Gaetz hodhi një votë proteste që zoti Trump të shërbente në këtë rol.

Jo që nga viti 1860, kur unioni i Shteteve të Bashkuara po rrëmbehej për çështjen e skllavërisë, dhoma e ulët e Kongresit nuk ka votuar kaq shumë herë për të zgjedhur një kryetar. Në atë kohë duheshin 44 raunde votimi.

Ndërkohë, demokratët e pakicës vazhduan të votojnë në unison për liderin e tyre, Hakeem Jeffries të Nju Jorkut, i pari zezak që ka udhëhequr një parti në Kongres. Por ende duket e pamundur që ai të fitojë mbi gjashtë dezertorë republikanë për t’u bërë Kryetar.

Votimi i së premtes do të zhvillohet gjithashtu në përvjetorin e dytë të trazirave të Kapitolit të SHBA, kur një turmë mbështetësish të Donald Trump u përpoqën të ndalonin Kongresin që të vërtetonte humbjen e zgjedhjeve të republikanëve në vitin 2020.