Kevin McCarthy është zgjedhur Kryetar i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së pas shkëmbimeve të nxehta mes republikanëve.

U deshën 15 raunde votimi që zoti McCarthy të fitonte postin, pavarësisht se partia e tij kishte shumicën në Dhomë.

Ajo erdhi pas një fushate presioni dramatik të luajtur drejtpërdrejt në  Dhomën e Përfaqësuesve, ndërsa rebelit të partisë Matt Gaetz iu kërkua të votonte për zotin McCarthy.

Kongresmeni i Floridës ishte në mesin e gjashtë anëtarëve që u dorëzuan vonë të premten.

Më herët, mes skenave të nxehta në Dhomë,  Kongresmeni nga Alabama duhej të frenohej fizikisht nga kolegët, teksa bërtiste dhe godiste gishtin drejt zotit Gaetz.

Kryetari përcakton axhendën e Dhomës dhe mbikëqyr punën legjislative. Posti është i dyti në radhë pas zëvendëspresidentit të SHBA.

Duke folur pas konfirmimit të tij, McCarthy shkroi në Twitter: “Shpresoj që një gjë të jetë e qartë pas kësaj jave: Unë kurrë nuk do të dorëzohem. Dhe nuk do të dorëzohem kurrë për ju, popullin amerikan.”

McCarthy u tha gazetarëve se ish-presidenti Trump e kishte ndihmuar që të merrte votat përfundimtare: “Unë mendoj se askush nuk duhet të dyshojë në ndikimin e tij”.

“Ka qenë me mua që në fillim… më merrte në telefon dhe të tjerët”, tha ai për Trump.

Presidenti i SHBA, Joe Biden, e përgëzoi zotin McCarthy për fitoren e tij dhe tha se mezi priste të bashkëpunonte me Partinë Republikane.

“Populli amerikan pret që liderët e tyre të qeverisin në një mënyrë që vendos nevojat e tyre mbi gjithçka tjetër, dhe kjo është ajo që ne duhet të bëjmë tani,” tha ai.

Republikanët tashmë janë zotuar të nisin hetime mbi marrëdhëniet dhe administrimin e biznesit familjar të zotit Biden.

Në një kthesë të jashtëzakonshme në raundin e 12-të të votimit, zoti McCarthy ishte në gjendje të bindte 14 republikanë që mbaheshin për të votuar për të. Një rebel i 15-të ndoqi shembullin për votimin e 13-të.

Pas shtyrjes së votimit të 13-të, zoti McCarthy këmbënguli para gazetarëve se ai do të “kishte votat” për të marrë kryesinë në raundin tjetër.

Por kongresmenit të Kalifornisë i mungonin ende tre vota nga 217 që i nevojiteshin për të marrë golin e çmuar dhe në skena kaotike dhe dramatike, ai përsëri nuk arriti të fitonte në votimin e 14-të.

Disidentët përfshinin anëtarë të grupit parlamentar për Lirinë e Dhomës së Përfaqësuesve, të cilët argumentojnë se zoti McCarthy nuk është mjaft konservator për t’i udhëhequr ata, ndërsa ata përpiqen të kundërshtojnë axhendën e presidentit demokrat Joe Biden.

Zoti McCarthy u ka ofruar rebelëve lëshime të ndryshme, duke përfshirë një vend në komitetin me ndikim të rregullave, i cili përcakton kushtet për debatin mbi legjislacionin në dhomë.

Ai gjithashtu pranoi të ulë pragun për nxitjen e një votimi nëse do të shkarkohet Kryetari, vetëm për një anëtar të Dhomës, duke çuar në mundësinë që koalicioni republikan të mund të thyhet përsëri lehtësisht edhe pas fitores së zotit McCarthy.