KOMENT/

Nga: Alberto Giorgi

Këmbana e alarmit bie në Itali dhe arrin ne veshët e gjithë Bashkimit Evropian. Rasti i audios se magjistratit Amedeo Franco, gjyqtarit relator te seksionit ferial të Kasacionit kryesuar nga Antonio Esposito i cili më 1 gusht 2013 dënoi Silvio Berlusconin si pjesë e procesit Mediaset për mashtrim fiskal – është një udhëkryq historik.

Në vazhdën e zbulimeve shokuese të magjistratit (i cili tani ka ndërruar jetë), Antonio Tajani i dërgon një mesazh të qartë Komisionit Evropian, duke i shkruar direkt Presidentes Ursula Von der Leyen.

Ish presidenti i Parlamentit Evropian dhe numri dy i tanishëm i Forza Italia i kërkon ndihmë  edhe BE-së në zbardhjen e një çështjeje të errët, e cila shtatë vjet më parë – me hyrjen pasuese në fuqi të Ligjit Severino – ka larguar Berluskonin nga Parlamenti, duke e bërë atë të mos jetë më i kandidueshem në Itali.

“Ai gjykatës në minorancë …”. E vërteta prapa komplotit

” Ajo që po shfaqet ditët e fundit është shqetësuese jo vetëm për Forza Italian, por për çdo qytetar Italian dhe Evropian “, paralajmërimi i Tajani, që në letrën drejtuar Der Leyen-it duke shpjeguar se pse blutë i kanë kërkuar me forcë institucionit një komision parlamentar të hetimit: “Për të mbrojtur qytetarët Italianë dhe evropianë, në nivel kombëtar ne kemi kërkuar një komision parlamentar hetimi për çështjen Berlusconi dhe keqfunksionimin e drejtësisë penale“. Kështu Tajani flet për një gjykim politik që ka shtrembëruar demokracinë në Vendin e Bukur. Këtu ish numri një i Parlamentit Evropian u kërkon institucioneve të BE-së “të vlerësojnë nëse në Itali gjyqësori e ka përmbushur detyrën e tij në një mënyrë absolutisht të paanshme”.

Pas elementeve alarmante të dala, Tajani e mbyll letrën duke informuar gjermanen për qëllimin për ta mbajtur atë të azhurnuar për zhvillimet e radhës të çështjes me spec:, duke shtuar në batutën  e fundit: “Gazetat italiane publikojnë fraza të magjistratit relator të çështjes që e quan kolegjin gjykues ” skuadra e pushkatimit ‘dhe atë vendim’ te shkruar dhe urdhëruar nga lart ‘. Përveç kësaj, një vendim i fundit i Gjykatës Civile të Milanos rrëzon atë që është vendosur tashmë dhe çmonton akuzën e vjetër, duke deklaruar se nuk ka mashtrim fiskal “.

Dje, me një konferencë për shtyp së bashku me Anna Maria Bernini dhe Mariastella Gelmini, deputeti i Silvio Berlusconit jo vetëm që kërkoi komision hetimi në Parlament, por gjithashtu ka mirëpritur dhe lancuar propozimin e senatores blu Licia Ronzulli për ta nominuar Kavalierin senator për jetë, duke ftuar kështu Presidentin e Republikës Sergio Mattarella ta mendojë seriozisht: “Berluskoni senator për jetë do të ishte një njohje e drejtë për një njeri viktimë e një grushti shteti të vërtetë gjyqësor. Do të ishte gjithashtu një mirënjohje për miliona Italianë që kanë votuar dhe vazhdojnë të votojnë për të dhe të drejtat e të cilit janë shkelur “.

VERITAS.COM.AL/