(Foto nga KHALED DESOUKI/AFP/Getty)

 

(AFP) Arkeologët egjiptianë kanë zbuluar varrin e një prifti që daton më shumë se 4,400 vjet në kompleksin e piramides të Saqqaras në jug të kryeqytetit Kajro, thanë autoritetet të shtunën.

“Sot po njoftojmë zbulimin e fundit të vitit 2018, është një zbulim i ri, është një varr privat”, tha ministri i Antikiteteve Khaled el-Enany për një audiencë të miqve të ftuar duke përfshirë gazetarë.

“Është jashtëzakonisht mirë i ruajtur, i ngjyrosur, me skulptura brenda. Ajo i përket një prifti zyrtar i lartë  … (dhe) është më shumë se 4,400 vjeç, “tha ai.

Varri i përket “Wahtye”, një prift i lartë që shërbeu gjatë mbretërimit të dinastisë së pestë të Mbretit Neferirkare, tha ministria e antikiteteve.

Kjo foto e marrë më 15 dhjetor 2018 tregon një pamje të një varri të sapo zbuluar që i përket priftit të lartë “Wahtye”, i cili shërbeu gjatë mbretërimit të pestë të dinastisë së mbretit Neferirkare (midis 2500-2300 para Krishtit), në nekropolin Saqqara, 30 kilometra në jug të kryeqytetit egjiptian Kajro. (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)

Varri i tij është i dekoruar me skena që tregojnë priftin mbretëror së bashku me nënën, gruan dhe anëtarët e tjerë të familjes së tij, tha ministria në një deklaratë.

Ai gjithashtu përmban më shumë se një duzinë kamaresh dhe 24 statuja me ngjyra të klerikut dhe anëtarëve te familjes së tij, tha ajo.

Në nëntor, zyrtarët e arkeologjisë njoftuan zbulimin në Saqqara të shtatë sarkofagëve, disa prej të cilave datojnë më shumë se 6,000 vjet, gjatë gërmimeve të nisura në prill nga i njëjti mision arkeologjik.

Tre prej atyre varreve përmbanin mace te mumifikuara dhe buburreca.

Varri është zbukuruar me skena që tregojnë priftin mbretëror së bashku me nënën, gruan dhe anëtarët e tjerë të familjes së tij, tha ministria në një deklaratë. (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)

Nekropoli i Saqqaras në jug të Kajros është shtëpia e piramidës së famshme Djoser, një monumenti më shumë se 4.600-vjeçar që dominon vendndodhjen dhe Vendin së pari.

Varri, i ndërtuar nga mjeshtri arkitekt Imhotep për Faraonin Djoser, ishte fillimisht 62 metra (203 feet)i larte dhe konsiderohet ndërtesa më e vjetër në botë e ndërtuar tërësisht prej guri.

Veritas.com.al/