Çmimi iu dha dy ekonomistëve te Miti-t dhe një te Harvardit, për “qasjen e tyre eksperimentale për të lehtësuar varfërinë globale”

 

Çmimi Nobel për vitin 2019 në Ekonomi iu dha Abhijit Banerjee, Esther Duflo dhe Michael Kremer.

Banka qendrore suedeze ka motivuar dhenien e çmimit për ekonomistët, duke lavdëruar “qasjen e tyre eksperimentale në ndihme te zbutjes se varfërisë globale”.

Il Nobel per l’Economia è uno di quelli che non vennero ideati originariamente da Alfred Nobel. Esiste, infatti, dal 1968, quando la banca centrale svedese fece una ricca donazione alla Fondazione. Il premio viene infatti chiamato Sveriges Riksbank. A riceverlo, quest’anno, sono stati due economisti del Mit, l’indiano Abhijit Banerjee e alla francese Esther Duflo, e uno di Harvard, l’americano Michael Kremer.

Nobeli për Ekonomine është një nga ato që nuk u ideuan fillimisht nga Alfred Nobel.Ekziston në fakt që nga viti 1968, kur banka qendrore suedezem i bëri një donacion të pasur Fondacionit. Cmimi në fakt quhet Sveriges Riksbank.Ata qe e moren kete vit ishin dy ekonomistë nga MIT, indiani Abhijit Banerjee dhe francezja Esther Duflo, dhe një nga Harvardi, amerikani Michael Kremer.

Duflo është gruaja e dytë në histori që ka marrë cmimin Nobel për Ekonomine. E para ishte Elinor Ostrom, e cila mori çmimin prestigjioz në 2009, për punën e saj mbi “analizat e qeverisjes, veçanërisht të burimeve të përbashkëta”.

Veritas.com.al/