I vendosur si një disk fluturues gjigand në malin e Bullgarisë Qendrore, Buzludzha, monumenti prej betoni është ndërtuar për të glorifikuar epokën komuniste gati 40 vjet më parë.

Ndërtesa rrethore mahnitëse është lënë për viktimat e rëna nga vandalizmi dhe shkatërrimi, ndërsa Bullgaria është e etur që të harrojë të kaluarën komuniste. Por tani ekspertët perëndimor kërkojnë që të ruajnë këtë vendqëndrim trashëgimie.

Struktura e lartë 70 metra, e bërë nga 70,000 tonë çimento, 3, 000 çelik përforcues, 40 ton xham- që e bën ndërtesën të duket sikur rri në ajër, 1,400 metra mbi nivelin e detit.

Ndërtesa ka edhe një holl ceremonish për 400 pjesëmarrës që mbulohet nga një tavan me mozaik ku përshkruhet shkurt historia e Bullgarisë gjatë sundimit të Partisë Komuniste.

I inauguruar në vitin 1981, ajo nuk është riparuar më që nga rënia e Perdes së hekurt në vitin 1989, dhe tani ndodhet e boshatisur edhe e shkatërruar.

Veritas.com.al/

Image result for bulgaria urged to save the communist 'masterpeace'

Image result for bulgaria urged to save the communist 'masterpeace'

Image result for bulgaria urged to save the communist 'masterpeace'