AP

QYTETI I VITIKANIT (AP) – Në shenjë të bindjes se përulur, Papa Françesku u gjunjëzua për disa minuta në dyshemenë e një Bazilikate gati të zbrazur të Shën Pjetrit në një shërbim të së Premtes së Shenjtë, ku predikuesi papal tha se koronavirusi u ka kujtuar njerëzve se ata janë të vdekshëm, jo të gjithëfuqishëm.

Ndërsa Françesku dëgjonte me vëmendje, Reverendi Raniero Cantalamessa u tha disa prelatëve, anëtarëve të korit dhe një rrethi besimtarësh të tjerë se “u desh thjesht elementi më i vogël dhe më pa formë i natyrës, një virus, për të na kujtuar se ne jemi të vdekshëm” dhe se “fuqia ushtarake dhe teknologjia nuk janë të mjaftueshme për të na shpëtuar.”

Shërbimi i lutjes solemne u mbajt, si të gjitha ceremonitë e Javës së Shenjtë në Vatikan këtë javë, pa besimtarët si pjesë e masave të kontrollit kundër përhapjes së virusit.

Më vonë, në një shesh të zbrazët të Shën Pjetrit, Françesku ishte vendosur të kryesonte një procesion të natës për ti bërë homazh vuajtjeve të Jezusit. Normalisht, mijëra pelegrinë dhe romanë do të ishin mbledhur në Koloseun në Romë për një procesion të ndricuar të Rruges së Kryqit, të kryesuar nga Françesku. Por kjo u anulua për shkak të pandemisë dhe u zhvendos në vend të kësaj në sheshin e gjerë të Vatikanit.

Cantalamessa tha se kur pandemia të mbarojë, “kthimi në mënyrën si ishin gjërat është” recesioni “nga i cili duhet të kemi më shumë frikë.” Ai tha se virusi shkatërroi “pengesat dhe dallimet e racës, kombit, fesë, pasurisë dhe pushtetit”.

Gjatë shërbimit të bazilikës,u ofruan lutje për ata që kontraktuan ose ju nënshtruan virusit, si dhe personelit të kujdesit shëndetësor që kujdesej për ta.

VERITAS.COM.AL