Evropa duhet të lejojë qytetarët rusë që kërkojnë të ikin nga vendi, tha presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel, në një intervistë për “POLITICO” në margjinat e takimit të OKB-së në Nju Jork. Sipas Michel, BE duhet të tregojë një “hapje ndaj atyre që nuk duan të instrumentalizohen nga Kremlini”.

Njoftimi i Putinit për një mobilizim të pjesshëm të trupave në fillim të kësaj jave kishte ndryshuar dinamikën e luftës, tha ai.

 Ndërsa Michel, i cili kryeson Këshillin Evropian që përfaqëson krerët e shteteve dhe qeverive të BE-së, tha se ishte i hapur për konsultime me kolegët e BE-së për mënyrën se si mund të arrihet kjo.

“Në parim unë mendoj se Bashkimi Evropian duhet të presë ata të cilët janë në rrezik për shkak të opinioneve të tyre politike. Nëse në Rusi njerëzit janë në rrezik për shkak të opinioneve të tyre politike, sepse nuk ndjekin këtë vendim të çmendur të Kremlinit për të nisur këtë luftë në Ukrainë, ne duhet ta kemi parasysh këtë”.

“Jam dakord me idenë se duhet të bashkëpunojmë dhe koordinohemi shumë shpejt, sepse ky është një fakt i ri, ky mobilizim i pjesshëm”.

Komentet e Michel vijnë përpara një takimi të ambasadorëve të BE-së të hënën të organizuar në kuadrin e reagimit të integruar politik të BE-së në krizë (IPCR), një mekanizëm që lejon vendimmarrje të shpejtë dhe të koordinuar në nivelin politik të BE-së në kohë krize.

 Çështja nëse do të lejohen rusët të kërkojnë strehim në Evropë është një çështje komplekse. Këtë muaj, Bashkimi Evropian ra dakord të pezullojë një marrëveshje për lehtësimin e vizave me Rusinë, pasi disa vende kundërshtuan qytetarët rusë që të vizitojnë dhe të pushojnë në Evropë, kur qeveria e Putinit po bën luftë në Ukrainë.

Por me qytetarët rusë që tani janë në radhë në kufi për t’u larguar nga vendi, BE po përballet me thirrjet për të hapur kufijtë e saj.

Ambasadorët ka të ngjarë të diskutojnë opsionet që mund të jenë në dispozicion të BE-së në takimin e së hënës. Ndër mundësitë është që BE-ja mund t’u japë status humanitar disa shtetasve rusë që vijnë, në vend të statusit të refugjatit. Ndërsa BE-ja aktivizoi Direktivën e saj të veçantë për Mbrojtjen e Përkohshme për herë të parë në historinë e saj në mars, duke u dhënë ukrainasve të drejtën për të jetuar dhe punuar në Bashkimin Evropian për një periudhë të caktuar kohe, nuk ka gjasa që një skemë e tillë të futet për rusët.