Kryeministri Rishi Sunak ka deklaruar se do të mbahen zgjedhjet e përgjithshme në Mbretërinë e Bashkuar për 4 korrik.

Megjithatë, koha nuk është ideale për votuesit në disa pjesë të vendit, duke përfshirë Skocinë dhe Irlandën e Veriut, ku pushimet e shkollës do të kenë filluar tashmë dhe shumë njerëz nuk do të jenë të pranishëm për të votuar.

Por pse pikërisht tani?

Kryeministri ka disa javë që thekson se ka prova se ekonomia po përmirësohet. Në një fjalim, Sunak tha se qeveria kishte “arritur dy momente kryesore” të uljes së inflacionit dhe rritjes së ekonomisë më shpejt se vendet e tjera të G7.

Megjithatë, opozita ka të ngjarë të argumentojë se Sunak kërkon të mbajë zgjedhjet tani sepse ekonomia ka ngecur dhe gjërat nuk kanë gjasa të duken më mirë për konservatorët në vjeshtë me kalimet me varka të vogla që pritet të vazhdojnë pavarësisht çdo deportimi për në Ruanda, dhe hapësira shumë e kufizuar për uljen e taksave.

Çfarë ndodh më pas?

Rishi Sunak i është dhënë leja nga mbreti për shpërndarjen e parlamentit. Aftësia për të thirrur zgjedhje u kthye pas periudhës nga viti 2011 deri në vitin 2022, kur deputetët mund të votonin për thirrjen e zgjedhjeve të parakohshme jashtë një mandati të caktuar parlamentar pesë-vjeçar.

Çfarë ndodh me parlamentin?

Zakonisht kalojnë disa ditë pas shpalljes së zgjedhjeve dhe shpërbërjes së parlamentit. Sunak tha se parlamenti do të shpërndahet në 30 maj. Çdo pjesë e fundit e legjislacionit do të duhet të miratohet në ditët në vijim.

Çfarë ndodh me deputetët?

Pasi të shpërndahet parlamenti, deputetët do të kthehen në zonat e tyre elektorale për të filluar fushatën: ata nuk do të jenë më deputetë, por kandidatë për deputetë. Megjithatë, ministrat e qeverisë ende mbajnë postet dhe përgjegjësitë e tyre. Aktiviteti i qeverisë është i kufizuar gjatë fushatës, në mënyrë që paratë publike të mos shpenzohen për qëllime politike.

Sa do të zgjasë fushata?

Gjashtë apo më shumë javët e ardhshme do të shohin Sunak, Keir Starmer, liderin e Laburistëve, Ed Davey, liderin Lib Dem, Richard Tice, udhëheqësin e reformës, Carla Denyer dhe Adrian Ramsay, liderët e partisë së Gjelbër, dhe të tjerë që do të bëjnë turne në vend me rastin se cili do të jetë kryeministri i ardhshëm i Britanisë së Madhe.

Ata ka të ngjarë të mbajnë mitingje politike, të hipin në autobusë dhe të mbajnë dhjetëra fjalime në të gjithë vendin.

A do të ketë debate televizive?

Sunak dhe Starmer pritet të jenë kokë më kokë, por ata ka të ngjarë të duan të dobësojnë partitë më të vogla dhe ta bëjnë atë një garë të dyanshme mes tyre.