‘Unë kam punuar në laboratorin e referencës së OBSH-së, i cili është laboratori kryesor koronavirus në botë “

Qeveria kineze prodhoi dhe lëshoi me qëllim virusin COVID-19 që çoi në mbyllje dhe vdekje masive në të gjithë botën, i tha të martën drejtuesit të Fox News Tucker Carlson një virologe dhe sinjalizuese e lartë.

Carlson pyeti posaçërisht Dr. Li-Meng Yan nëse ajo besonte se Partia Komuniste Kineze lëshoi virusin “me qëllim”. “Po, natyrisht, është qëllimisht,” u përgjigj ajo në “Tucker Carlson Tonight”.

Yan tha se do të lëshoheshin më shumë prova por vuri në dukje pozicionin e saj të rangut të lartë në një laborator referimi të Organizatës Botërore të Shëndetësisë si një arsye për t’i besuar pretendimeve të saj.

“Unë punoja në laboratorin e referencës të OBSH-së, i cili është laboratori më i lartë i koronavirusit në botë, në Universitetin e Hong Kongut. Dhe gjëja është që unë futem thellësisht në një hetim të tillë në fshehtësi që nga fillimi i hershëm i këtij shpërthimi. Unë kisha inteligjencën time, sepse unë gjithashtu kam rrjetin tim të njësive në Kinë, të përfshirë në spitale … gjithashtu unë punoj me virologun më të lartë të koronës në botë, “tha ajo.

“Kështu që, së bashku me përvojën time, unë mund t’ju them se kjo është krijuar në laborator … dhe gjithashtu, virusi është përhapur në botë për të bërë një dëm të tillë.”

Komentet e Yan binin në kundërshtim me mendimin e Dr. Anthony Fauci, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive dhe këshilltar i koronavirusit në Shtëpinë e Bardhë, i cili më parë hodhi dyshime në idenë që virusi ishte krijuar artificialisht. Në maj, ai i tha National Geographic: “Nëse shikoni evolucionin e virusit në lakuriqët e natës, dhe ajo që ekziston tani është shumë, shumë e prirur drejt këtij virusi, nuk mund të ishte manipuluar artificialisht ose qëllimisht – mënyra se si mutacionet kanë evoluar natyrshëm “.

Shkencëtarë të tjerë kanë hedhur idenë se COVID-19 ka shërbyer si një lloj bieapohemi ose është lëshuar nga një laborator.

Fox News raportoi më parë për Yan përsëri në korrik, kur ajo i dha zë përpjekjeve të pretenduara të Kinës për të shtypur informacionin në lidhje me trajtimin e saj të virusit. Me një rrjet të gjerë të kontakteve në objektet mjekësore kineze, Yan u përpoq të mblidhte më shumë informacion në lidhje me virusin, ndërsa Kina bllokoi ekspertët e huaj për të kryer kërkime në vend.

Zbulimet e saj nxitën ankesat e vazhdueshme që qeveria kineze nuk arriti t’i tregonte botës herët për kërcënimin e virusit. Në mënyrë të veçantë, ajo beson se qeveria kineze injoroi kërkimet që mund të kishin shpëtuar jetë. Departamenti i Shtetit nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës së Fox News për koment.

Si përgjigje, ish punëdhënësi i saj, Universiteti i Hong Kongut, kritikoi llogarinë e saj. Një njoftim për shtyp vuri në dukje “se përmbajtja e raportit të lajmit në fjalë nuk përputhet me faktet kryesore pasi ne i kuptojmë ato.”

“Në mënyrë të veçantë, Dr Yan kurrë nuk kreu ndonjë hulumtim mbi transmetimin njeri tek njeriu të koronavirusit në [Universiteti i Hong Kong] gjatë dhjetorit 2019 dhe janarit 2020, që është pohimi i saj kryesor i intervistës në fjalë.”

Yan, e cila tha se ishte një nga shkencëtarët e parë në botë që studioi ‘romanin koronavirus’, u arratis nga Kina dhe aktualisht ka frikë nga hakmarrja. Ajo thuhet se u pyet nga mbikëqyrësi i saj në laboratorin e referencës në Universitet / OBSH, Dr. Leo Poon, në 2019 për të parë grupin e çuditshëm të rasteve të ngjashme me SARS që dilnin nga Kina kontinentale në fund të Dhjetorit 2019.

VERITAS.COM.AL