OLIVER JJ LANE dhe KURT ZINDULKA

 

Britanikët i janë përgjigjur thirrjes së qeverisë për vullnetarë për të ndihmuar në mbështetjen e të prekurve gjatë epidemisë së koronavirusit, me 405,000 njerëz deri tani.

Duke folur gjatë konferencës së përditshme për shtyp të qeverisë për koronavirusin, Kryeministri Boris Johnson vlerësoi publikun që iu përgjigj thirrjes për vullnetarë me kaq entuziazëm, të bërë nga sekretari i shëndetësisë Matt Hancock të martën pasdite. Duke zbuluar 405,000 vullnetarë do të thoshte që tashmë ishin kaq shume njerëz që hiqnin dorë nga koha e tyre për të ndihmuar Shërbimin Shëndetësor Kombetar(NHS) të merrej me rritjen e kërkesës të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit sa gjithë popullata e qytetit të Coventrys, Kryeministri përshkruajti llojet e detyrave që mund ti presin të përfshirët.

Boris Johnson i tha kombit:

Dua të ofroj një falënderim të veçantë për të gjithë ata që tani janë bërë vullnetarë për të ndihmuar NHS. Kur e leshuam apelin natën e kaluar, shpresuam të merrnim 250,000 vullnetarë gjatë disa ditëve. Por mund t’ju them se në vetëm 24 orë, 405,000 njerëz i janë përgjigjur thirrjes. Ata do të cojnë ilaçe nga farmacitë te pacientët, ata do të sjellin pacientët në shtëpi nga spitali. Shumë e rëndësishmja, ata do të bëjnë thirrje të rregullta telefonike për të kontrolluar dhe mbështetur njerëzit që janë duke qëndruar vetëm në shtëpi.

Dhe ato do të jenë absolutisht thelbësore në luftën kundër këtij virusi. Kjo ishte vetëm në një ditë, po aq vullnetarë sa popullata e Coventrys. Dhe kështu, të gjithëve ju, dhe të gjithë ish stafit te NHS që po kthehen tani në shërbim, ju them faleminderit në emër të të gjithë vendit.

Shifra 405,000 është rritur nga 170,000 të shpallur vetëm disa orë më parë.

Përpjekja vullnetare do të drejtohet nga Shërbimi Vullnetar Mbretëror dhe është duke u koordinuar përmes aplikacionit Good SAM app. Ata që regjistrohen do të kenë si detyrë të ofrojnë ndihmë për vlerësimin e 1.5 milion njerëzve, të cilët konsiderohet se janë me rrezik të lartë dhe u është thënë nga qeveria që të izolohen.

Catherine Johnstone, shefe ekzekutive e Shërbimit Vullnetar Mbretëror, e krahasoi përpjekjen me atë të Luftës së Dytë Botërore, kur një milion gra u bashkuan me organizatën, e cila atëherë njihej si Shërbimi Vullnetar i Grave.

“Në vitin 2020 e gjejmë veten përsëri duke u përballur me një sfidë kombëtare marramendëse. Ne jemi krenarë të mbështesim NHS në këtë moment të rëndësishëm dhe jemi të sigurt se mijëra njerëz do të shkojnë me vetëmohim për të luajtur rolin e tyre, “tha ajo për The Times.

Vullnetarët do të ndihmojnë në shpërndarjen e ilaçeve tek pacientët që izolohen, i drejtojnë ata në takimet e tyre në spital dhe i telefonojnë ata për të kontrolluar mirëqenien e tyre.

Drejtorja e kujdesit parësor NHS, Nikki Kanani, tha se koronavirusi është “sfida më e madhe” me të cilën është përballur ndonjëherë shërbimi shëndetësor i kombit, duke i bërë thirrje të shëndetshëmve që të “bëjnë atë pak të tyre” gjatë shpërthimit të koronavirusit.

“Ky është një nga ato momente një herë në jetë kur një veprim i vetëm nga një person mund të jetë ndryshimi midis jetës dhe vdekjes për një tjetër, dhe aktet e thjeshta të mirësisë do bëjnë të gjithë diferencën në mbajtjen sa më mirë të shumicës së njerëzve vulnerabël, “tha ajo.

VERITAS.COM.AL