Suedia ndodhet përballë bllokimit politik që të hënën pasi e djathta shpalli fitore në zgjedhjet legjislative, nga ku u shtrua pyetja se kush do ta formojë qeverinë e ardhshme që tani ndodhet në ajër.

Kryeministri është gjithnjë lider i partisë me shumicë votash, por peizazhi i fragmentuar politik pas votimit të të Dielës e bën të pamundur të thuhet se kush do të ndërtojë qeverinë e ardhshme, një proces që duket se do të marrë javë.

Siç pritej, as Social- Demokratët e bllokut të qendrës së majtë të kryeministrit Stefan Lofven, as opozita e qendrës së djathtë nuk garantuan maxhorancë.

E djathta ekstreme Demokratët Suedezë, me prejardhje në lëvizjen neo- Naziste, forcuan pozitat si parti e tretë më e madhe, edhe pse ata kanë akoma lëkunden para statusit të shtresave të ulëta.

Të djathtët ekstrem kanë marrë fuqi në zgjedhjet e viteve të fundit në disa vende të Europës, duke përfshirë Itali dhe Gjermani. Liderët e të djathtës ekstreme në Austri, Itali dhe Francë, përshëndeten hapin që hodhën Demokratët Suedezë.

“Pavarësisht nga lojërat e bllokut dramatik, duket se do të jetë e vështirë për Suedinë që të ketë një qeveri funksionale”, shkruan gazeta Dagens Nyheter.

Veritas.com.al/