Mbahet sot Samiti i liderëve të Bashkimit Europian dhe Ballkanit Perëndimor në Bruksel. Ky Samit vjen një vit pas Samitit të mbajtur në Tiranë.

Pjesë e këtij takimi do të jetë edhe kryeministri Edi Rama. Në fokus mbeten partneriteti strategjik midis BE-së dhe rajonit të Ballkanit Perëndimor.

Temat kryesore të diskutimit në këtë samit do të jenë: 

Thellimi i angazhimit politik dhe ekonomik me Ballkanin Perëndimor

Afrimi i partnerëve të Ballkanit Perëndimor me BE-në dhe avancimi i integrimit gradual

Ndërtimi i bazave ekonomike për të ardhmen dhe zbutja e ndikimit të luftës së agresionit të Rusisë kundër Ukrainës

Përforcimi i sigurisë dhe ndërtimi i qëndrueshmërisë

Liderët pritet të lëshojnë një deklaratë në fund të samitit.

Bashkimi Evropian synon të sjellë Ballkanin Perëndimor më afër BE-së , duke përgatitur terrenin për anëtarësim dhe duke sjellë përfitime konkrete për qytetarët e tyre gjatë procesit të zgjerimit.

Gjithashtu Samiti do të jetë një mundësi për të diskutuar veprimet e koordinuara në lidhje me çështjet e sigurisë, të cilat janë bërë edhe më të rëndësishme në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës. Kjo përfshin luftimin e manipulimit të informacionit të huaj dhe rritjen e sigurisë kolektive kibernetike.

Samiti i fundit mes liderëve të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor u zhvillua në Tiranë në dhjetor 2022 dhe ishte samiti i parë i zhvilluar në rajonin e Ballkanit Perëndimor .