ROME/ 26 janar 2021

Kurrë mos thuaj Giuseppe Conte. Fati i Kryeministrit do të vendoset në orët e ardhshme në Quirinale dhe nuk është e sigurt, nënvizon Marzio Breda, që Sergio Mattarella do t’i japë avokatit mandatin eksplorativ për të tentuar të tretën herë në Palazzo Chigi. Në fakt, dorëheqja hap një skenar të një “krize në errësirë” që Conte është përpjekur ta shmangë deri në fund, duke hetuar përgjegjësit dhe potencialet e tillë Brenda IV dhe Forza Italia për të siguruar një parashutë në Parlament. Një ndërmarrje aq e vështirë sa që e detyroi Kryeministrin të shtynte dorëheqjen e Cdm dhe, për pasojë, edhe ngjitjen në Quirinale,duke e bezdisur jo pak Kreun e Shtetit.

Sipas kuirinalistit të Corriere della Sera, qeveria e re “nuk është e qartë”, sepse “ajo që ndodhi pasi Matteo Renzi u largua nga qeveria dhe pas fitimit të një besimi shumë të pasigurt nga ekzekutivi i Contes, tronditi” Mattarellen.

Tani që presidenti do të ketë formalisht lirinë e zgjedhjes, ai mund të paguajë me çmim të lartë javët e “mbylljeve dhe spiraleve, provokimeve dhe angazhimeve, blofeve dhe premtimeve të mbledhura”. Shumë do të varet nga numri i “konstruktorëve” eventualisht të mundshëm në keto ditët e fundit, një “këmbë e katërt” që mund të bëjë jo influencues riintegrimin e Italia Viva në mazhorancën.

Por është gjithashtu e vërtetë që nëse dikush, nga PD ose nga IV, të jepte në Quirinale një emër të ri për karrigen e Kryeministrit që do të pajtohej me një shumicë më solide, atëherë Conte do të mbaronte. Kandidatët? Të zakonshmit: Dario Franceschini dhe Lorenzo Guerini për Pd, Luigi Di Maio për M5s. Ose, në ekstrem, mbase duke targetuar Forza Italian në një “qeveri të shpëtimit kombëtar”, edhe personalitete teknike si Marta Cartabia, Luciana Lamorgese ose Carlo Cottarelli.

VERITAS.COM.AL