Në një ditë të dramës së politikës së lartë, udhëheqësi republikan Kevin McCarthy dështoi  në përpjekjen e tij për t’u zgjedhur Kryetar i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA.

Dhoma u mbyll pa një kryetar të martën mbrëma – hera e parë që nga viti 1923 ata nuk kishin arritur të zgjidhnin një udhëheqës pas votimit të raundit të parë.

Fillimi i një Kongresi të ri supozohej të ishte një xhiro fitoreje për Partinë Republikane pasi ajo mori kontrollin e dhomës së ulët pas zgjedhjeve të nëntorit. Në vend të kësaj, zoti McCarthy u përball me një rebelim nga brenda radhëve të tij dhe bëri histori për të gjitha arsyet e gabuara.

Kongresmeni nga Kalifornia ka humbur tre vota radhazi për kryetar deri më tani dhe është e paqartë se cila mund të jetë rruga e tij drejt fitores kur Dhoma të kthehet të mërkurën për të provuar gjithçka nga e para. Ata do të vazhdojnë të votojnë derisa dikush të fitojë shumicën.

Dhe edhe nëse zoti McCarthy gjen një mënyrë, paralajmërojnë analistët, trazirat në dyshemenë e Dhomës së Përfaqësuesve parashikojnë një dy vjet të trazuar republikanësh të moderuar dhe të djathtë në luftë me njëri-tjetrin.

Nëse Partia Republikane nuk është në gjendje të drejtojë në mënyrë efektive Dhomën e Ulët të Kongresit, kjo mund të pengojë aftësinë e Dhomës për të kryer disa nga funksionet e saj thelbësore si miratimi i faturave të shpenzimeve ose rritja e tavanit të borxhit./ bbc/