Presidenti Trump njoftoi të mërkurën në një fjalim televiziv se Sh.B.A po pezullonte të gjitha udhëtimet nga Evropa në Sh.B.A për 30 ditë duke filluar të Premten në mesnatë në përpjekje për të ngadalësuar përhapjen e koronavirusit.

“Ne bëmë një veprim shpëtimtar me një veprim të hershëm ndaj Kinës. Tani duhet të bëjmë të njëjtin veprim me Evropën,” i tha presidenti kombit. (SHBA). e ka kufizuar udhëtimin drejt këtyre vendeve dhe nga këto vende)

Fjalimi i Trump erdhi disa orë pasi Organizata Botërore e Shëndetit e shpalli COVID-19 një pandemi dhe numri i rasteve të konfirmuara në ShBA u ngjit në më shumë se 1200. Trump tha se përjashtimet e reja të udhëtimit nuk zbatohen për Mbretërinë e Bashkuar. “Virusi nuk do të ketë një shans kundër nesh. Asnjë komb nuk është më i përgatitur, ose më elastik”, tha Trump. “Ne jemi të gjithë bashkë në këtë. Ne duhet ta lëmë politikën mënjanë, të ndalojmë partizanshipin dhe të bashkohemi së bashku si një komb dhe një familje.”

Një diplomat Evropian i tha Reuters se Shtëpia e Bardhë nuk i njoftoi zyrtarët Evropianë përpara fjalimit televiziv. Proklamimi vlen vetëm për njerëzit, jo për mallrat dhe ngarkesat, tha një zyrtar i Shtëpisë së Bardhë për Fox News. Ata që transportojnë mallra “nuk do të pranohen në vend, por mallrat do të vijnë”.

Trump më vonë nënshkroi një shpallje presidenciale që pezullon hyrjen e shumicës së shtetasve të huaj që vizituan disa vende të Evropës në dy javët e kaluara. Pezullimi nuk vlen për banorët e përhershëm legalë, sipas deklaratës.

VERITAS.COM.AL/