Kryeministri i Greqisë, Aleksis Cipras mban një fjalim në ceremoninë e përurimit të Panairit të 83të Ndërkombëtar  të Selanikut, ku thotë se me ritjen ekonomike që po ndodh “e bëjmë Greqinë përsëri tonën”. .

Në fjalimin e tij në Selanik, kryeministri Tsipras tha se pas nëntë vitesh, ekonomia ndjek kurs pozitiv  zhvillimi. Për  të gjashtin  3mujor rresht  po shënon ritme pozitive, dhe në vitin 2018, këto ritme zhvillimi  pritet  të jenë  afër 2,5%. Papunësia, nga 27% në vitin 2015,  ra në nivelin 19,1%. Gjatë tre viteve, u krijuan  mbi 300 mijë  vende të reja pune.

*Trend rritës po  ndjekin  eksportet, industria, konsumi   dhe tregëtia me pakicë.

*Objektivi i parë i programit tonë për periudhën pasardhëse për atdheun tonë, është të rifitojmë tregun e punës. Të  garantojmë   kushte dinjitoze pune dhe shpërblimi për të gjithë qytetarët, burra dhe gra. Të arrijmë  të ulim papunësinë në nivelin 10% gjatë  pesëvjeçarit të ardhshëm.

*Sot  jemi përsëri në gjëndje që të sjellim në qendër të vëmendjes sonë forcat e afta për punë. Reforma e parë do të jetë rikthimi i negociatave kolektive, rregullime sa më të favorshme, nënshkimi i kontratave kolektive të punës, parimi i shtrirjes së këtyre kontratave të fillojë të zbatohet që prej 21 Gushtit.

*Reforma e dytë do të jetë rritja e rrogës minimale. Pas uljeve masive të rrogave që erdhën me memorandumin e dytë, sot jemi në gjëndje të shpallim  se angazhim i qeverisë është  që rritja  minimale të realizohet në vitin 2019, pasi të përfundojnë konsultimet me subjektet dhe grupet e interesit.

*Bëmë realitet angazhimin tonë për akses të plotë  dhe tërësor  të qytetarëve të pasiguruar, në sistemin shëndetësor. Të gjitha strukturat publike u përforcuan me personel shtesë.

*Për herë të parë bile, përfundoi marrja në punë e 19 mijë pedagogëve plotësues, dhe kjo para fillimit të vitit të ri arsimor. Shkollat në të gjithë vendin do të hapen duke pasur të plotësuara nevojat e tyre për personel mësimdhënës dhe për libra shkollorë.

*Që prej ditës së sotme bilekemi mundësinë të korrigjojmë padrejtësi të memorandumeve dhe t’u  kthejmë atyre që u takojnë, shuma monetare që u janë mbajtur padrejtësisht.

*Ndryshojmë strukturën e taksës së pronave të patundshme, në mënyrë që ajo të bëhet më proporcionale, më e drejtë, më e vogël për banesat sociale, rrjedhimisht, të transformohet  më tepër në një taksë për pronat e mëdha të patundshme  dhe jo të jetë një haraç për  shtresat e gjëra të popullit.

*Duke u kushtuar më tepër kujdes  mjekëve, inxhinierëve dhe avokatëve, zvogëlojmë në minimumin që është në fuqi sot, domethënë 64,5 euro në muaj, kontributet e tyre për pension suplementar dhe për shumën që marrin në dorë me të dalë në pension.

*Kontributet  që paguajnë profesionet e lira do të zvogëlohen   deri në 35%.

*Thithje investimesh të reja  që janë të një rëndësie primare për  rritjen e prodhimit dhe për zvogëlimin e papunësisë.

*Taksat për bizneset do të zvogëlohen nga 29% në 25%.

*Një prej kërcënimeve më të mëdha për vendin, është problemi demografik. Subvencionimi i qirasë së banesës  është një prej masave që do të rrisë mundësinë për çiftet e reja të hedhin hapin e parë, të jetojnë së bashku, të krijojnë familje. Subvencionim  mujor për qiranë , nga 70 – 200 euro në muaj,  për të paktën  300 mijë familje.

*Forcojmë shtetin social me Forcimin e Edukatës  së Veçantë nëpër  shkolla publike: Punësim i menjëhershëm i 4500 mësuesve dhe personeli të  specializuar dhe një Program ‘’Ndihme në Shtëpi’’ për të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara.

*Rritja e rrogës minimale, dhe abrogimi i rrogave nën minimalen, duhet të bëhet në  mënyrë të tillë që të krijojë konsensus social, por edhe të forcojë konkurrencën e ekonomisë greke.

*Subvencionim i kontributeve për sigurim  për të rinj që sapo kanë filluar punë, të moshës deri 25 vjeç, në sektorin privat.

*Abrogim  taksash  për fermerë dhe kooperativa fermerësh.

*Dëshirojmë që Selaniku të shndërrohet në kryeqytet të Ballkanit,  të bëhet zemra e zhvillimit në Ballkan. Të bëhet nyje  tregtie dhe  shkëmbimesh ekonomike, të bëhet urë  kulturash dhe jo  gardh – një qytet që u  kthen shpinën fqinjëve  të tij dhe pjesës së brendshme të vendit.

*Me këtë vizion,  me këtë besim,  me krenari dhe me ndjenjën e detyrës kundrejt kombit, të bëjmë Greqinë, përsëri tonën. Një Greqi të prosperitetit, të barazisë dhe të  përparimit”, tha Tsipras.

Veritas.com.al/