Nga: JOEL B. POLLAK

Demokratët dhe avokatet skolastikë të krahut të majtë po debatojnë për një ide të re të lançuar në Washington Post të Premten: që Kryetarja Nancy Pelosi (D-CA) duhet të mbajë nenin e parë të fajësimit (“shpërdorim i pushtetit”) dhe të dërgojë vetëm të dytin (” pengimi i Kongresit “) në Senat.

Pelosi i tha grupit të saj të Premten se ajo do të përgatiste të dërgonte nenet në Senat këtë javë, duke kapitulluar pa fituar ndonjë lëshim nga Republikanët pasi vonoi gjyqin për katër javë.

Avokati i “Kurrë Trump” George Conway dhe ish- ndihmës avokati i përgjithshëm Neal Katyal shkruajtën të Premten pasdite në Post se Pelosi duhet të dërgonte në Senat nenin e dytë të fajësimit, sepse çështja e pengimit ishte “e pjekur” për gjykim. Ata pretendojnë se nuk ka prova të tjera të nevojshme për të vërtetuar se Trump u përpoq të ndalonte Dhomën nga hetimi i tij. (Ata injorojnë që Gjykata Supreme ra dakord në dhjetor të dëgjonte një seri çështjesh që përfshinin kundërshtime presidenciale ndaj të drejtave të Kongresit në hetime, duke shkatërruar kështu bazën ligjore për argumentin “pengimi i Kongresit”.)

Conway dhe Katyal atëherë argumentuan se është e pamundur të zhvillohet një gjykim mbi nenin e parë, i cili pretendon se Trump abuzoi me fuqinë e tij duke përdorur ndihmën amerikane për të bërë presion ndaj Ukrainës për të hetuar Joe Biden, për shkak të mungesës së dëshmitarëve. Ata fajësojnë Trumpin për mungesën e dëshmitarëve – jo refuzimin e Dhomës për të thirrur disa prej tyre, ose për të pritur që gjykata të vendosë nëse duhej të paraqiteshin.

Ata argumentojnë:

Duke mbajtur nenin e parë pa e derguar dhe duke lejuar të dytin të shkojë përpara do të ishte një përgjigje e fuqishme dhe e saktë ndaj përpjekjeve të pashembullta të McConnell për të shmangur kryerjen e një gjykimi të vërtetë. Ka kuptim praktik por gjithashtu nxjerr në pah atë që është në pyetje këtu. Trump do të detyrohej ti nënshtrohej dy gjyqeve për fajësim në vend të njërit – por ky është një çmim i drejtë që ai duhet të paguajë për përpjekjet e tij për ti fshehur provat nga populli Amerikan.

Dhoma do të votojë proceduralisht mbi nenet këtë javë.

VERITAS.COM.AL/