Papa Françesku ka thënë se i ka “dhembur” me vendimin e Turqisë për të kthyer Aya Sofia të Stambollit përsëri në një xhami.

Duke folur në një shërbese në Vatikan, udhëheqësi Katolik Romak shtoi se “mendimet e tij shkojnë në Stamboll”.

Aya Sofia u ndërtua si një katedrale e krishterë gati 1.500 vjet më parë dhe u shndërrua në një xhami pas pushtimit otoman të 1453.

Vendi i Trashëgimisë Botërore të Unesco u bë një muze në vitin 1934 me themelimin e Republikës Turke të Ataturk.

Por në fillim të kësaj jave një gjykatë turke anuloi statusin e muzeut të sitit, duke thënë se përdorimi i tij si çdo gjë tjetër përveç një xhamie nuk ishte “e mundur legalisht”.

Papa Françesku u kufizua me disa fjalë për këtë çështje: “Mendimet e mia shkojnë në Stamboll. Unë mendoj për Santa Sofinë dhe ndjej shumë dhimbje”.

Presidenti Rexhep Tajip Erdogan tha që lutjet e para myslimane do të mbaheshin në Hagia Sophia në 24 korrik.

VERITAS.COM.AL/