Dy rivalët që garojnë për presidencën amerikane, demokratja Hilary Clinton dhe republikani Donald Trump do të mbajnë të Hënën në mbrëmje, në orën 21 me orën lokale, ose tre të mëngjesit me orën tonë, debatin e tyre të parë, i cili pritet të jetë shumë i rëndësishëm për zgjedhjet e Nëntorit.

Pas shumë aludimeve mbi shendetin dhe aftesinë nëse do ta përballojë presidencën amerikane, klinton është nën presion për një performancë të fortë kundër republikanit, kurse trump ka nevojë të tregojë kredibiliet për të bindur skeptikët se mund të jetë një lider i mire. Debati i parë nga tre gjithsej,  që  do të mbahet në ambientet e universitetit Hofstra në Hempstead në Nju Jork, dhe që do të zgjasë 90 minuta, vjen në momentin kur klinton ka humbur disa pikë ndaj miliarderit bazuar në  sondazhet e fudnit. Historia ka treguar se një debat i vetëm i pasukseshshëm mund të ndryshojë trajektoren e një gare presidenciale në  shtetet e bashkuara të amerikës. Sipas një sondazhi të kryer nga Ipsos në bashkëpunim me reuters,  rreth 20 pëqind e elektorait është i pavendosur, ose siç e njohim ndryshe “gri”, një shifër e lartë krahasuar me zgjedhjet e shkuara katër vjet më parë të cilat shënonin vetëm 12 përqind .

Sipas analistëve,  gjatë debatit, Klinton do të përpiqet të shfrytëzojë dobësitë e Trump dhe të theksojë pikat e saj të forta. Debati do të jetë mundësia më e mirë për të dy kandidatët, të cilët do tiu përgjigjen të gjitha pyetjeve  në lidhje me paltformat e tyre për amerikanët. Edhe gjuha e trupit e kandidatëve do të shqyrtohet nga afër, ashtu siç ka qenë në zgjedhjet e kaluara.