Nga Mark Lowen, Korrespondent i BBC Romë

Kryeministri i Italisë i ka thënë BBC-së se Bashkimi Evropian rrezikon të dështojë si një projekt në krizën e koronavirusit.

Giuseppe Conte thotë se BE-ja duhet të veprojë në një mënyrë adekuate dhe të koordinuar për të ndihmuar vendet që goditen më shumë nga virusi.

Zoti Conte thotë se Bashkimi Evropian duhet të ngrihet mbi sfidën e asaj që ai e quan “provën më të madhe që nga Lufta e Dytë Botërore”.

Kjo ishte intervista e tij e parë me median e transmetuar në Mbretërinë e Bashkuar që nga shpërthimi i pandemisë në Itali shtatë javë më parë.

Ai po fliste ndërsa Italia dhe disa vende të tjera të BE përpiqen të shtyjnë më shumë anëtarë të egër të bllokut të lëshojnë të ashtuquajturat “lidhje korona” – duke ndarë borxhin që të gjitha vendet e BE do të ndihmonin për ta shlyer. Në mënyrë të veçantë Hollanda ka kundërshtuar idenë, duke çuar në një përplasje midis ministrave të financave të eurozonës.

Kryeministri italian i tha BBC se drejtuesit e Evropës ishin “përballë një takimi me histori” që ata nuk mund të humbnin.

“Nëse ne nuk shfrytëzojmë mundësinë për të vënë jetë të re në projektin evropian, rreziku i dështimit është real”.

“Ne duhet të zgjedhim sektorë që mund të fillojnë përsëri aktivitetin e tyre. Nëse shkencëtarët e konfirmojnë atë, ne mund të fillojmë të qetësojmë disa masa tashmë deri në fund të këtij muaji.”

Shkalla e infeksionit në Itali po ngadalësohet – shifrat e fundit tregojnë se rastet pozitive rriten nga një ditë më parë me pak më shumë se 1%. Dy javë më parë, rritja ishte 7%.

Edhe numri i të vdekurve tregon shenja të rënies, nga 919 dy javë më parë në 542 vdekje në 24 orët e kaluara. Por Giuseppe Conte paralajmëroi Italinë të mos e ulë rojen e saj dhe tha se bllokimi kombëtar, i vendosur në 9 mars, mund të lehtësohej vetëm gradualisht.

VERITAS.COM.AL