Ding Dong, shtriga nuk ka vdekur.

Kundër gjithë arsyeve, Theresa Maj – kryeministrja më e keqe në historinë britanike – përsëri i ka mbijetuar një përpjekjeje për ta nxjerrë atë jashtë zyrës.

Kjo nuk ka të bëjë me meritat e saj: ajo nuk ka asnjë.

Kjo është krejtësisht me pak fjale për shkak të paburrërisë dhe mungesës se soliditetit depriment mes të gjithë atyre deputetëve konservatorë që votuan për ta mbajtur atë në detyrë – pavarësisht se ishin plotësisht të vetëdijshëm (si nuk mund të jenë?) se ajo është një patë e çalë Kryeministre qe shkakton pak, por dëm dhe siklet për partinë e saj, elektoratin dhe vendin e saj.

Gjatë gjithë ditës, deri në votim, deputetët e May-it kanë veshur pusillanimitetin dhe vete-shërbimin e tyre si një përzierje pragmatizmi, patriotizmi dhe parimi te lartë.

Unë e mbështes plotësisht kryeministren. Kjo është një fazë vendimtare me javë për të shkuar përpara se të largohemi nga BE. Ne duhet të mbështesim @theresa_may dhe të dorëzojmë rezultatin e referendumit. Kryeministrja po punon në interesin tonë kombëtar dhe ky shpërqendrim rrezikon pasiguri të dëmshme.

– Steve Barclay MP (@SteveBarclay) 12 dhjetor 2018

Për hir të vendit, qeverisë dhe partisë unë i bëj thirrje të gjithë deputetëve të mi konservatorë të votojnë për Theresa May këtë mbrëmje. Ndryshimi i kryeministrit në këtë moment kritik në histori do të ishte një gabim i madh. Rrimë me të dhe le të shohim përtej!

-Zoti Alan Duncan (@AlanDuncanMP) :Unë jam duke mbështetur kryeministren 100% – dhe i bëj thirrje çdo deputeti konservator të bëjë të njëjtën gjë. Ajo po lufton shumë për vendin tonë dhe askush nuk është më i vendosur për të siguruar që ne të dorëzojmë vendimin e popullit britanik për t’u larguar nga BE.

– Michael Gove (@michaelgove).Jo. Këta njerëz janë një turp për partinë e tyre (anketat tregojnë se konservatorët bazë janë afërsisht 80 për qind në favor të rrezimit të May-it) dhe vendin e tyre.

Zëri Konservator, një organizatë bazë, ka anketuar 1,000 mbështetës dhe ka gjetur një shumicë të madhe që duan ndryshimin e lidershipit. Josh Lambkin, një zëdhënës, i thotë The Telegraph: “Anëtarët konservatore kanë arritur në pikën e thyerjes, 83 për qind e ndjekësve tanë duan një ndryshim në udhëheqjen”

– Christopher Hope (@ christopherhope): Cilado qoftë arsyeja e tyre afatshkurtër për mbajtjen e May-it – frika e nxitjes së zgjedhjeve të përgjithshme që mund t’i kushtojnë pagat e tyre dhe pensionet e tyre të ndara; frika e ndryshimit; frika se dëshira e tyre për të sabotuar Brexit (për shkak se shumë prej tyre janë, natyrisht, Remainers) mund të dështojë – dëmet afatgjate që mund të shkaktojnë janë të pallogaritshme.

Si fillim, May tani është e paprekshme për të paktën një vit. Ajo gjithashtu ka gjasa ta interpretojë atë si një miratim nga deputetët e saj të “marrëveshjes” së saj per Brexitin e Breakfast Dog – dhe rrjedhimisht do rritet më shume se kurrë e vendosur  për ta transmetuar atë në parlament. Kush e di: ajo madje mund të ketë sukses dhe Britania do të qëndrojë përgjithmonë, gjysma brenda e gjysma jashtë Bashkimit Europian.

Pastaj është dëmi që do t’i bëjë Partisë Konservatore. Për çmimin e mbajtjes së pagës së tyre për disa vite të tjera, ose për kënaqësinë e mbështetjes së interesave të tyre elitare liberale dhe reduktimin edhe nje here te plebejve, këta budallenj egoiste, dritëshkurtër e pa shtylle kurrizore do ta bëjnë partinë e tyre të pazgjedhshme.

Por problemi shumë më serioz është se çfarë do të bëjë kjo për shtetin e demokracisë në Britani. Shumica e këtyre deputetëve të Tory-t përfaqësojnë zonat zgjedhore që kanë votuar, por kanë kërkuar vazhdimisht ta minojnë këtë votim me skemat e tyre dhe manovrat e tyre. Vendimi i tyre për të mbajtur May-in në detyrë është një shembull i përsosur i kësaj tradhëtie. Si mund të pretendojë Britania të jetë një demokraci përfaqësuese kur njerëzit në parlament mbajnë pikëpamjet e votuesve që ata përfaqësojnë me te tille përbuzje kaq të dukshme?

Në autostradë, rreth 30 milje jashtë Londrës është një pankartë e madhe në një fushë që lexon thjesht: “LEAVE MEANS LEAVE. NO DEAL – NO PROBLEM. ”

Ky është zëri i vërtetë i Britanisë jashtë flluskës së Westminsterit.

Tragjedia është se të gjitha vendimet kyçe lidhur me Brexit aktualisht po bëhen nga njerëz brenda flluskës së Westminsterit.

Ata që janë përgjegjës nuk do të falen kurrë.

Veritas.com.al/