Kryeministrja britanike Theresa May nuk ka ndërmend të japë një Brexit kuptimplotë; Marrëveshja e tërheqjes së saj e qershorit 2018 u hartua fshehurazi në bashkëpunim me kancelaren gjermane Angela Merkel me synimin për të mbajtur sa më shumë të jetë e mundur ligje dhe institucione të Bashkimit Evropian (BE); Plani i fundit i lojës së May dhe Merkel është që Britania të ri-bashkohet me BE-në në mënyrë të plotë pas zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme …

Këto janë akuzat e një memorandumi të jashtëzakonshëm që po shpërndahet se fundi ethshëm në mediat sociale.

Për mua, ka një teori konspiracioni që renditet me ato histori rreth komplotit klandestin të establishmentit për vrasjen e Princeshës Diana.

Por fakti që njerëzit duken te gatshëm të besojnë se kjo flet shume për gjendjen e mosbesimit midis establishmentit politik të Remainer të May-it dhe elektoratit të votimit pro Brexit. May dhe Shërbyesit e saj shtetërore e kanë trajtuar Brexit aq shumë, shumë keq që për disa Brexiteers shpjegimi i vetëm i besueshëm nuk është karrem, por një tradhti e hapur.

Memo-ja u botua fillimisht origjinal, shkurtimisht, në faqen e internetit të Grupit Euroskeptik të Bruges. Pastaj shpejt u hoq.

Tani Alt News Media e ka ri-publikuar këtu me një njoftim se nuk mund të garantojë saktësinë e memos.

Ajo pretendon:

Të hënën më 9 korrik 2018, disa drejtues kryesorë francezë, gjermanë dhe holandezë u thirrën nga zyrtarët e BE për një takim urgjent.

Takimi ishte thënë të jetë privat dhe të pranishmit u informuan se kryeministrja May dhe kancelarja Merkel kishin arritur një marrëveshje mbi Brexit. Njohja e kësaj është arritur nga transkripti aktual i takimit në mes May-it dhe Merkelit.

1) Marrëveshja ishte nënshkruar në një mënyrë për te ‘qetësuar’ votuesit e Brexit.

2) Marrëveshja do t’i mundësonte May-it që të shpëtonte nga ata njerëz në partinë e saj që ishin kundër progresit dhe unitetit në BE.

3) Të dyja, Merkel dhe May ranë dakort se rrjedha e mundshme e ngjarjeve do të ishte që Britania e Madhe do të ri-bashkohej plotësisht me BE-në pas zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme.

4) May ka rënë dakord të mbajë sa më shumë te jete e mundur ligje dhe institucione të BE-së, pavarësisht bazës aktuale të “histerisë anti-BE” në Britani (me sa duket, fjalët e May-it).

5) Merkeli dhe May-i rane dakort se e ardhmja e vetme realiste për Mbretërinë e Bashkuar ishte brenda BE-së.

Drafti origjinal i Marrëveshjes u përfundua në Maj 2018 në Berlin dhe më pas u dërgua në Zyrën e Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar me shënimin ‘Sekret’.

Një zëdhënës per Grupin Brugez më tha se ende vazhdon te mbështesë pretendimet, por që kurrë nuk kishte pasur për qëllim ti botonte ato në formë memoje. Një version më i plotë dhe i mbështetur më mirë i artikullit do të vijë shpejt, mu tha.

Autori i memos është John Petley, i cili për shumë vite ka punuar për grupin e vogël të fushatës Euroskeptike ndërpartiake Fushata për Britaninë e Pavarur.

Petley më tha se ai e kishte marrë informacionin nga një burim i saktë, i cili ishte provuar vërtet i besueshëm në të kaluarën për çështje të tjera. “Unë nuk jam një teoricien i konspiracionit,” tha ai.

Ai tha se kishte shumë gjëra që dukeshin se mbështesnin pretendimet në memon e tij. Disa nga formulimet në Marrëveshjen e Tërheqjes – megjithëse ai nuk mund të specifikojë cilat – lexoheshin sikur të ishin përkthyer në anglisht nga gjermanishtja. Ai është gjithashtu i mistifikuar nga disa prej koncesioneve të bëra në Marrëveshjen e Tërheqjes, si p.sh. mbështetja e Britanisë për një ushtri të integruar evropiane – diçka që para vitit 2016 ishte kundërshtuar me arsyetimin se NATO tashmë e ka kryer këtë funksion.

“Unë mendoj se backstop-i ishte vetëm një perde tymi për të na larguar nga problemet shumë më të këqija në Marrëveshjen e Tërheqjes,” më tha Petley.

Unë, e ndjej atë “e jashtëzakonshme nëse është e vërtetë …”

Veritas.com.al/