Nga: OLIVER JJ LANE

Dy të tretat e të ashtuquajturve emigrantë të paautorizuar në Evropë jetojnë në vetëm katër shtete anëtare, dhe nga një numërim ka më shumë ilegalë në Mbretërinë e Bashkuar sesa ne çdo komb tjetër te BE-së, sipas kerkimeve të reja.

Vlerësimet mbi numrin e ilegalëve që jetojnë në Evropë në vitin 2017, viti më i fundit për të cilin shifrat janë të vlefshme, vendosin një numër midis 3.9 dhe 4.8 milion njerëz. Megjithatë, pavarësisht lirisë së lëvizjes midis kombeve evropiane, shumica dërrmuese – 70 për qind e këtyre ilegalëve jetojnë në katër vende, dhe gjysma jetojnë në vetëm dy, Gjermani dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Të dy vendet ndajnë një numër të përafërt të vlerësuar të ilegaleve, me vlerësimin e një niveli më të lartë në 1.2 milion per secilën, megjithatë demografia e të dy kombeve është krejt e ndryshme. Ndërsa emigrantët e paligjshëm ne gjermani kanë më shumë të ngjarë të jenë prurjet e fundit dhe nga Lindja e Mesme sesa mesatarja, në Mbretërinë e Bashkuar ata kanë më shumë gjasa të jenë ilegalë afatgjatë dhe nga rajoni Azi-Paqësor.

Shifrat nga Qendra e Kërkimit Pew tregojnë qe numri i ilegalëve – ata që raporti i quan emigrantë të paautorizuar – është rritur në mënyrë të shpejtë që nga viti 2014, duke arritur një kulm në vitin 2016.

Ndërsa ky numër ka rënë pak nga kulmi i tij 5.3 milion në 2016 gjatë shënimit të nivelit të lartë të krizës së emigrantëve në Evropë, rënia e lehtë do të bjerë vetëm në një pjesë shumë të vogël tek ilegalët qe lënë kontinentin për pjesë të tjera të Globit. Më me ndikim është shndërrimi i emigrantëve të paautorizuar, siç llogariten në studim në ato të autorizuar ose juridikë, duke njohur kërkesat e tyre për azil ose, siç citon Pew, është rasti në Francë, duke lejuar shtetësinë pas një periudhe të caktuar në vend si të paligjshëm.

Për shkak se shumë emigrantë që po aplikojnë për azil kanë njohje të përkohshme juridike – edhe nëse hynë në Bashkimin Evropian ose në vendin e tyre eventual të pritjes në mënyrë të paligjshme – dokumenti kerkues i Pew gjithashtu siguron shifra për popullsi rezidente të paligjshme të kombeve Evropiane pa llogaritur azilkërkuesit. Me këtë masë, Mbretëria e Bashkuar eshte prej kohesh shtëpia më e madhe për ilegalët në Evropë, me rreth 1.2 milion të vlerësuar, krahasuar me 700,000 në Gjermani.

Duke iu referuar shifrave të Pew, Alp Mehmet, Kryetari i Migration Watch UK, tha: “Këto vlerësime janë një thirrje zgjimi për këdo që formon qeverinë e ardhshme dhe ato tregojnë pse 77% e votuesve e shohin emigracionin e paligjshëm si një problem serioz.

“Ndërsa ardhja e atyre që nuk kanë të drejtë të jenë këtu rritet, dhe ndërsa madje edhe stafi i forcave kufitare te portit vepron si” burim per dështim “, është koha që politikanët te ndërmarin aksionin që është i nevojshëm në mënyrë të dëshpëruar për t’u marrë me një çështje që prej kohësh kërkon vëmendje urgjente. ”

Emigracioni si argument nuk ka qënë prezente në pjesën  më te madhe te fushatës e;ektorale te zgjedhjeve të përgjithshme të 2019 ne Mbretërinë e Bashkuar si një problem, me sulmin konservator ndaj politikës së kufijve të hapur të Labouristeve e kompromentuar plotësisht nga rekordi i tyre i tmerrshëm i emigracionit. Partia ka dështuar ne menyre te perseritur në kontrollin e  kufijve të Britanisë me çfarëdo lloj kompetence, pavarësisht se kane premtuar vazhdimisht se do të ulnin emigracionin në manifestimet elektorale te mëvonshme.

Fluksi i papritur dhe domethënës i emigrantëve në Evropë vitet e fundit ka bërë një impakt domethënës demografik në disa vende evropiane – jo vetëm në Gjermani dhe Britani, ku një numër i madh i mbërritjeve janë absorbuar nga popullsitë vendase sinjifikative, por edhe në vende më pak të populluara ku krahasimisht një numër i vogël i mbërritjeve kanë pasur një ndikim disproporcional, siç është Suedia.

Në Gjermani, një e katërta e të gjithë rezidentëve kanë një “bakgraund emigracioni”, që do të thotë të paktën kane një prind telindur jashtë shtetit. Kjo shifër do të rritet pasi gjeneratat e vjetra vdesin dhe zëvendësohen nga brezat e rinj të cilët janë shumë më të ndryshëm – 42 përqind e fëmijëve nën gjashtë vjeç në Gjermaninë Perëndimore tani kanë një bakgraund emigrimi.

Pamja është e ngjashme në Mbretërinë e Bashkuar, ku rreth 82 përqind e rritjes së popullsisë këtë shekull është nxitur nga emigrantët dhe pasardhësit e tyre. Më shumë se 600,000 emigrantë hynë në Mbretërinë e Bashkuar në 2018, ekuivalent me ardhjen e një kryeqyteti të tërë rajonal.

Në Suedi, gati një e pesta e të gjithë njerëzve që jetojnë në vend kanë lindur jashtë, numri i banorëve të huaj dhe qytetarëve janë dyfishuar vetëm këtë shekull. Vëllimi i madh i mbërritjeve në proporcion me popullsinë ekzistuese ka nxitur nivele të larta historike të rritjes së popullsisë në kombin nordik në vitet e fundit.

VERITAS.COM.AL