Nga JOHN HAYWARD

26 Mars 2020

Faqja e të drejtave të njeriut Bitter Winter raportoi të Mërkurën se avokatët po përgatiten të sjellin një shumëllojshmëri padish kundër qeverisë së Kinës për trajtimin e saj të papërgjegjshëm të pandemisë coronavirus në Wuhan.

Truku, sigurisht,do të ishte që Partia Komuniste Kineze (CCP) të paguante, dhe nuk mund ti afrohej kurrë kompensimit të botës për paratë dhe jetët e  humbura nga pandemia,edhe nëse do të donte.

Sidoqoftë, ka baza ligjore për të mbështetur paditë, theksoi media, dhe ato mund të ndihmojnë të shtyjnë kundër përpjekjes masive të propagandës së PKK për të portretizuar veten nën një dritë heroike:

Cila do të ishte baza ligjore për paditë?Eshtë,në të vërtetë,një bazë që bota krijoi me Kinën në mendje.Në 2002,SARS u përhap nga provinca Guangdong e Kinës.Deri në vitin 2003,ajo ishte përhapur në 28 vende,me një numër të përgjithshëm të vdekjeve prej 774.Shifra tani mund të duket e vogël,në krahasim me viktimat e COVID-19,por bota e kuptoi që shumë viktima mund të ishin shmangur,po të mos e mbante Kina në fshehtësi epideminë për disa javë pasi ajo ndodhi. SARS çoi në Rregulloren e re Ndërkombëtare të Shëndetit të Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO), miratuar në 2005 dhe ligjërisht e detyrueshme për të gjitha vendet anëtare të OBSH-së, përfshirë Kinën. Rregulloret i referohen ndër të tjera SARS-it, si dhe sëmundjeve të ngjashme “të shkaktuara nga një nëntip i ri” (i tillë është virusi përgjegjës për COVID-19)dhe të vendosë një detyrim për shtetet anëtare të ndajnë informacionin përkatës brenda OBSH “brenda 24 orësh.”

Pavarësisht se Kina e përdor levën e saj politike për të kontrolluar deklaratat e udhëheqësve të OBSH-së, është e qartë që Kina ka shkelur detyrimin e saj për të raportuar në bazë të Rregulloreve 2005. Historia e Doktor Li Wenliang (1986-2020), familjes së të cilit PKK i kërkoi falje kur ai kishte vdekur tashmë nga sëmundja, tregon qartë se Kina nuk dëshironte që informacioni mbi virusin të dilte në publikun ndërkombëtar, dhe ata që guxuan të flasin u kërcënuan ose u futën në burg.PKK nuk i dha informacionet thelbësore me javë të tëra, brenda dhe jashte vendit, dhe ekziston një konsensus i përgjithshëm që, nëse Kina do i lëshonte ato në kohë, mijëra jetë do të shpëtonin.

PKK tashmë ka një histori të turpshme për injoromin e gjykimeve të gjykatës ndërkombëtare që shkojnë kundër saj, veçanërisht duke përfshirë vendimet kundër pretendimeve të saj territoriale në Detin e Kinës së Jugut.Bitter Winter sugjeroi se sanksione të dhimbshme mund të shtriheshin kundër diktatorit kinez Xi Jinping dhe zyrtarëve të tjerë të lartë, duke përdorur instrumentet juridikë siç është Akti Global Magnitsky, i cili i jep instrumentet qeverisë Amerikane për të ndëshkuar zyrtarët e huaj që kryejnë shkelje të të drejtave të njeriut.

“Duhet të ketë shumë mënyra për të kapur Kinën,PKK, Z. Xi Jinping dhe të gjithë ata që bashkëpunuan për të mbuluar përgjegjësinë për sasinë e madhe të vdekjeve, tragjedinë dhe dëmet ekonomike që ata shkaktuan.PKK ki kujdes: avokatët po vijnë dhe ky mund të jetë një lajm i mirë për botën, “përfundon artikulli.

Kina nuk është e huaj për shkeljet e të drejtave të njeriut. Shumë kohë para se të fillonte të heshtte mjekët që u përpoqën të paralajmëronin botën për virusin e Wuhanit, ajo po burgoste gazetarët, po zhdukte disidentët, duke shfaqur popullsi problematike në kampe përqendrimi dhe trafikim në punë të detyruar.

Në janar, Human Rights Watch (HRW) e quajti PKK një “kërcënim ekzistencial” për të drejtat e njeriut në të gjithë botën sepse axhenda e saj përfshin sulmimin e pamëshirshëm të sistemit të të drejtave të njeriut. Kur drejtori ekzekutiv i HRW, Kenneth Roth fluturoi në Hong Kong për të dhënë këtë paralajmërim në një fjalim që përmbante edicionin e vitit 2020 të raportit për të drejtat e njeriut të organizatës së tij, komunistët kinezë e bllokuan atë për të hyrë në qytet, hera e parë kur atij i është refuzuar hyrja. Roth tha që PKK e justifikoi veprimin e saj të egër duke akuzuar HRW për “nxitje të protestave pro-demokracisë në Hong Kong”.

Kina kërkon të minojë të gjithë sistemin global për mbrojtjen e të drejtave të njeriut sepse Pekini dhe shtetet e saj kliente të shumta të rrezikshme i konsiderojnë të drejtat e njeriut si një raketë e përdorur nga fuqitë perëndimore për t’i mbajtur të nënshtruara. Roth akuzoi Sekretarin e Përgjithshëm të OKB Antonio Guterres se u përkul nën presionin kinez duke refuzuar të kërkonte lirimin e muslimanëve Ujghurë të mbajtur në kampet e përqendrimit të provincës Xinjiang.

Çuarja me forcë e Kinës komuniste në bankën e të akuzuarve për t’iu përgjigjur sjelljes së saj gjatë epidemisë së Wuhanit – ose, ka shumë të ngjarë, të detyrojë Kinën të injorojë thirrjet e saj në gjykatë – do të bënte shumë për të kundërshtuar fushatën e PKK-së për t’u parë si një anëtar përgjegjës i komunitetit të botës. Ka shumë qeveri botërore dhe organizata ndërkombëtare që nuk kanë dëshirë ta lejojnë Pekinin të tallet me të gjithë sistemin e të drejtave të njeriut, duke i bërë kështu vendet e tjera të kenë më shumë gjasa të injorojnë sistemin dhe institucionet përbërëse të tij.

VERITAS.COM.AL

 

Komente

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.