Budapest (AFP) – Hungaria, Serbia dhe Mali i Zi nuk mund të quhen më demokraci pas prapambetjes demokratike të pashembullt, tha një mbikëqyrës i të drejtave të mërkurën, duke vënë në dukje veçanërisht “precipitimin” poshtë renditjes të “regjimit” të kryeministrit Viktor Orban.

Freedom House me qendër në SHBA deklaroi në raportin e saj vjetor “Kombet në Tranzit” se Hungaria është përkundrazi një “regjim hibrid … në një” zonë gri “midis demokracive dhe autokracive të pastra”.

Shtetet e Ballkanit Serbia dhe Mali i Zi gjithashtu kanë humbur statusin e tyre demokratik për herë të parë që nga 2003 për shkak të “viteve të rritjes së kapjes së shtetit, abuzimit të pushtetit dhe taktikave të burrit të fortë të përdorura” nga Presidentët e tyre përkatës Aleksandar Vucic dhe Milo Djukanoviç, thuhet në raport.

Rënia e anëtares së BE, Hungarise, dikur një “pararendëse demokratike” në 2005, ishte “më e precipitueshmja ndonjëherë” nga grupi i të drejtave të njeriut.

Në vitin 2020 Hungaria u bë vendi i parë që u rrëzua nga dy kategoritë e renditjes së grupit dhe “që la tëresisht grupin e demokracive”, thuhet në raport.

“Hungaria sot nuk mund të vlerësohet më si një demokraci,” tha Freedom House.

Qeveria e Orban “ka lënë të bjerë çdo pretendim për respektimin e institucioneve demokratike”, tha ajo.

“Pas centralizimit të pushtetit, ndotjes së lojës në fushën elektorale, marrjes në dorëzim të pjesës më të madhe të mediave dhe ngacmimit të organizatave kritike të shoqërisë civile që nga viti 2010, Orban lëvizi gjatë vitit 2019 për të konsoliduar kontrollin mbi fushat e reja të jetës publike, përfshirë arsimin dhe artet”.

Miratimi në Mars i një ligji emergjence COVID-19 që lejon qeverinë te qeverisë me dekret të pakufishëm “ka zbuluar më tej karakterin jodemokratik të regjimit të Orban”.

Një zëdhënës i qeverisë Hungareze hodhi poshtë renditjen dhe e përshkroi grupin si “grushtin” e “rrjetit Soros”, duke iu referuar miliarderit amerikan George Soros i akuzuar gjatë nga Orban për ndërhyrje në Hungari.

“Freedom House dikur njihej si organizata bipartizane e të drejtave të njeriut. Me financimin e tyre nga Soros ata kanë rënë,” tha Zoltan Kovacs në një postim në Twitter.

“Kushdo që nuk përputhet me pikëpamjen e tyre liberale,deklasohet,” tha ai.

Freedom House raportoi gjithashtu një “carje të jashtëzakonshme demokratike” nëpër 29 vendet që ajo anketoi nga Evropa Qendrore në Azinë Qendrore, duke përmendur se tani ka “më pak demokraci në rajon sesa në çdo moment që nga fillimi i raportit vjetor në 1995”.

VERITAS.COM.AL