Janë 265 emra në listën e “personave përgjegjës për krimet e Luftës”, publikuar në librin “Krimet e komunistëve”, të studiuesit Çelo Hoxha, botim i Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit.

Janë komandantë e komisarë çetash, kompanish, batalionesh, Brigadash, që, sipas Hoxhës, janë përgjegjës për krimet e Luftës. Ka qenë pikërisht ky libër që ka ngjallur edhe zemërimin e deputetit të PS-së, Spartak Braho, i cili ka kërkuar shkarkimin e kreut të ISKK-së, Agron Tufa, ndërsa i ka quajtur “të paligjshme” botimet e këtij Instituti, që, sipas tij, është kthyer në një “seksion të Ballit Kombëtar”.

Në këtë libër, Hoxha bën përgjegjës të gjithë drejtuesit e formacioneve partizane për krimet që janë kryer gjatë viteve të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare.

“Anëtarët e KQ të PKSH-së dhe anëtarët e Shtabit të Përgjithshëm kanë përgjegjësi direkte për krimet e Partisë Komuniste dhe të Ushtrisë Nacionalçlirimtare. Ata kanë qenë duke iu referuar ligjit nr.41, anëtarë të strukturave politike dhe ushtarake ‘që kanë inspiruar, organizuar, urdhëruar, ekzekutuar ose ndihmuar (forcat partizane) në vepra kriminale’. Drejtuesit e qarkorëve të PKSH-së dhe formacioneve të ndryshme partizane kanë përgjegjësinë e tyre, sipas hierarkisë dhe në varësi të rolit të luajtur në ngjarje të caktuara. Përgjegjësia është individuale, por si bashkëpunëtorë në krim, persona që kanë pasur dijeni për një krim ose për moskallëzim krimi, mund të fajësohen të gjithë partizanët pjesëmarrës në ngjarje”, shkruhet ndër të tjera në këtë libër.

Përveç emrave të udhëheqësve kryesorë të Luftës dhe diktaturës, si Enver Hoxha, Mehmet Shehu, Hysni Kapo, Fiqiret Shehu, Koçi Xoxe, Gogo Nushi, Haxhi Lleshi, Misto Treska etj., në këtë listë numërohen edhe emra dëshmorësh, emrat e të cilëve i gjejmë nëpër rrugë e shkolla të Shqipërisë, që nga Raqi Qirinxhi te Myslym Shyri.

 1. Asllan Gurra, komandant i batalionit të Oparit, Korçë
 2. Abdyl Këllezi, komisar i Brigadës XVI
 3. Adil Çarçani, zv.komisar i Brigadës VII
 4. Adil Prishta, zv/komandant batalioni, Brigada VII
 5. Adnan Qatipi, zv.komandant batalioni, Brigada III
 6. Ali Vinçani, komandant i Batalionit “Kelmendi-Gërmenj”, Korçë
 7. Agush Gjergjevica, anëtar i shtabit të Qarkut Korçë
 8. Amdi Babani, komandant batalioni, Brigada XV
 9. Andon Xoxa, komisar, kompania II, batalioni II, Brigada I
 10. Anton Bulaqi, zv.komandant batalioni, partizan vullnetar i Shkodrës
 11. Ardi Rakipi, zv.komandant batalioni, Brigada V
 12. Asaf Dragoti, komandant i Brigadës VIII
 13. Asaf Tahiraj, Komandanti i Brigadës VIII
 14. Astrit Nishani, zv.komandant batalioni, Brigada VI
 15. Baba Fejzo, anëtar u Shtabit të Zonës I Operative
 16. Bahri Zaimi, komandant artilerie i Brigadës VII
 17. Bajt Asllani, zv.komandant batalioni, Grupi i Pezës
 18. Balili Peçi, zv.komandant batalioni, Brigada VI
 19. Baki Starja, komandant batalioni territorial, Qarku Korçë
 20. Bako Dervishi, komandant batalioni, Brigada V
 21. Bajram Vula, zv.komandant batalioni, Brigada III
 22. Bajram Sinojmeri, zv.komisar i Brigadës VIII
 23. Bedri Spahiu, komisar i Zonës I Operative, anëtar i KQ të PKSH-së, anëtar i kryesisë së KANÇ
 24. Bejto Bultica, komandant batalioni
 25. Beqir Balluku, komandant i Brigadës II
 26. Bido Sejko, zv.komandant batalioni, Brigada VI
 27. Bilbil Klosi, anëtar u sektorit politik, Brigada V
 28. Burhan Beqari, komandant batalioni II, Brigada V
 29. Cute Selenica, komandant çete, qarku Korçë
 30. Çelo Arrëza, komandant batalioni II, Brigada V
 31. Dali Ndreu, anëtar i Shtabit të përgjithshëm të UNÇ-së, komandant i Divizionit I
 32. Dane Mehmeti, komandant batalioni, Brigada V
 33. Dul Rioli, komisar i rrethit Lezhë
 34. Dushan Mugosha, themelues i PKSH, zv.komisar i Brigadës I
 35. Hetim Haxhiu, zv.komandant i batalionit “Reshit Çollaku”
 36. Enver Hoxha, anëtar i KQ të PKSH, komisar i Shtabit të përgjithshëm; komandant i UNÇ-së; anëtar i kryesisë së KANÇ
 37. Enver Liçaj, komisar i çetës së Sopotit
 38. Ernest Jakova, zv.komandant Batalioni, Brigada III
 39. Esat Dishnica
 40. Esat Ndreu, komandant i grupit territorial të Dibrës
 41. Estref Sihati, zv.komandant batalioni, Brigada VIII
 42. Fadil Çeçi, zv.komandant i Brigadës V
 43. Faik Cakuni, komandant i batalionit “Fuat Babani”, Korçë
 44. Faslli Jaho, anëtar i shtabit të zonës I operative
 45. Fatmir Gjata, zv.komisar i batalionit “Çlirimi”, Korçë
 46. Fejzo Bino, komisar, kompania III, batalioni I, Brigada I
 47. Fejzo Ismaili, në dispozicion të shtabit të zonës I operative
 48. Ferik Hado, në dispozicion të shtabit të zonës I operative
 49. Ferit Radovicka, komisar, kompania I, batalioni II, Brigada I; komandant batalioni, Brigada I; komandant i operacionit të spastrimit në Koplik, 1945
 50. Fetah Selcka, zv.komandant batalioni, Brigada IV
 51. Feti Bubësi, komandant batalioni IV, Brigada VI
 52. Feti Smokthina, komandant i kompanisë II, batalioni I, Brigada I; komandant batalioni, Brigada I
 53. Fiqirete Shehu
 54. Flamur Nishani, anëtar i sektorit politik për çështjet e rinisë në Brigadën VIII
 55. Foto Stamo, komisar çete, Qarku Korçë
 56. Gafurr Çuçi, anëtar i sektorit politik të Brigadës VIII, komisar i Divizionit V
 57. Gani Nivica, komandant batalioni, Brigada VIII
 58. Gogo Nushi, anëtar i KQ të PKSH-së
 59. Gaqo Peristeri, komisar batalioni, Qarku Korçë
 60. Gaqo Bashko, anëtar i kryesisë së KANÇ
 61. Gjergj Kokoshi, anëtar kryesisë së KANÇ
 62. Gjin Marku, anëtar i KQ të PKSH, komandant i Brigadës VII
 63. Gjon Banushi, komandant i Brigadës IV
 64. Gjon Gjonaj, zv.komandant i Brigadës XVI
 65. Gjon Marashi, komandant i çetës së Dukagjinit
 66. Hajdar Dushi, zv.komisar i batalionit partizan, vullnetar të Shkodrës
 67. Haki Bejko, komisar, kompania III, batalioni II, Brigada I
 68. Haki Toska
 69. Halim Xhelo, komandant batalioni, Brigada V
 70. Hamdi Lemo, komandant Batalioni, Brigada III
 71. Hamit Keçi, zv.komandant i Brigadës III
 72. Hariz Velo, anëtar i shtabit të zonës I Operative
 73. Hasan Moglica, komandant çete, Qarku Korçë
 74. Hasan Mëhilli, komisar i kompanisë II, batalioni I, Brigada I
 75. Hasan Pulo, zv.komandant i zonës I operative, anëtar i kryesisë së KANÇ
 76. Hasan Selenica, zv.komisar i batalionit “Hakmarrja”, Korçë
 77. Haxhi Lleshi, anëtar i shtabit të përgjithshëm të UNÇ-së
 78. Haxhi Seseri, komandant i batalionit territorial të Dajtit
 79. Hito Çako, zv.komandant i Brigadës V
 80. Hulusi Spahiu, komandant i Brigadës III
 81. Hysen Blloshmi, komandant i çetës së Sopotit
 82. Hysen Çino, komandant batalioni, Brigada V
 83. Hysen Zenelaj, zv.komandant, kompania II, Batalioni II, Brigada I
 84. Hysni Kapo, zv.komisar i zonës I operative, komisar i Brigadës V; anëtar i

Shtabit të përgjithshëm të UNÇ-së; anëtar i shtabit të divizionit I

 1. Hysni Manushi, komandant batalioni, Brigada III
 2. Hysni Selcka, komandant batalioni, Qarku Korçë
 3. Ibrahim Stafa, zv.komisar i batalionit Vërçë-Sulovë
 4. Idris Seiti, komandant, kompania I, batalioni II, Brigada I; zv.komandant batalioni, Brigada I
 5. Idriz Tahiri, komisar i qarkut Shkodër
 6. Irakli Bozo, komandant batalioni, Brigada II
 7. Irfan Peshtafi, oficer i seksionit operativ të Brigadës VII
 8. Islam Radovicka, komandant i zonës I operative, anëtar i shtabit të përgjithshëm të UNÇ-së
 9. Istref Sehati, zv.komandant batalioni, Brigada V
 10. Izet Kallarati, në dispozicion të shtabit të zonës I operative
 11. Jaho Gjoliku, anëtar i shtabit të zonës I operative, zv.komandant Brigada V I
 12. Jorgji Zëra, komandant batalioni, Brigada II
 13. Josif Prifti, komisar i batalionit “Hakmarrja”, Korçë
 14. Kadri Hazbiut, komandant i batalionit, Brigada V
 15. Kadri Hoxha, komandant i batalionit të Çermenikës; komandant i grupit të Qarkut të Elbasanit; anëtar i KQ të PKSH, komisar i Brigada VII
 16. Kadri Musaj, komisar i batalionit Vërçë-Sulovë
 17. Kahreman Ylli, komisar i Brigadës IV
 18. Kapo Lena, komandanti i batalionit Vërçë-Sulovë
 19. Kiço Ngjela
 20. Koçi Xoxe, themelues i PKSH-së, anëtar i KQ të PKSH-së, anëtar i kryesisë së KANÇ
 21. Koço Prifti
 22. Koço Tashko, anëtar i kryesisë së KANÇ
 23. Komandanti i çetës së Shën Gjergjit (i paidentifikuar)
 24. Kristo Themelko, themelues i PKSH, anëtar i KQ të PKSH-së, komisar i çetës së Pezës
 25. Kudret Fratari, zv.komandant batalioni, Brigada VIII
 26. Lako Polena, komisar i Brigadës II i Mbrojtjes së Popullit
 27. Laver Sulçe, zv.komandant batalioni, Brigada I
 28. Lefter Kolonja, zv.komandant batalioni, grupi i Pezës
 29. Liri Gega, anëtare e KQ të PKSH-së
 30. Lan Qafëzezi, zv.komandant batalioni, Brigada VII
 31. Lutfi Leka, komandant i batalionit të Bëzhetës
 32. Llambi Gostivishti, zv.komisar i batalionit “Reshit Çollaku”
 33. Maman Saliu, komisar i qarkut të Mbrojtjes Popullore, Shkodër
 34. Manol Konomi, anëtar i kryesisë së KANÇ
 35. Manush Myftiu, zv.komisar i Brigadës V
 36. Maqo Çomo, zv.komisar i batalionit “Fuat Babani”
 37. Mark Uli, komisar i çetës së Dukagjinit
 38. Marko Billa , komandant i RPV Palasë
 39. Maze Jaupi, zv. komandant batalioni, Brigada VIII
 40. Medar Shtylla, anëtar i KANÇ
 41. Medat Poloska, zv.komisar i batalionit të Oparit, Korçë
 42. Mehmet Jaho, zv. Komandant i Brigadës XII, pseudonimi Luftar Bolena
 43. Mehmet Shehu, kandidat i PK të PKSH-së, komandant i Brigadës I, zv.Komandant i divizionit I; komandant i operacioneve në Shkodër, pas lufte
 44. Meshit Çela, zv.komisar, batalioni II, Brigada I
 45. Mestan Ujaniku, komandant i shtabit të qarkut të Beratit
 46. Mellan dervishaj, komandant i Brigadës XI
 47. Mihal Prifti, komisar i Divizionit II
 48. Mihallaq Ziçishti, komandant i Qarkut të Mbrojtjes Popullore, Shkodër
 49. Miladin Popoviç, themelues i PKSH, drejtues de facto i saj
 50. Minella Koleka, komandant i komandës së vendit, Himarë
 51. Misto Treska, komisar batalioni territorial, Korçë, komisar i Brigadës XX
 52. Muhamet Prodani, komandant i kompanisë III, batalioni I, brigada I, komandant i Brigadës I
 53. Muharrem Kokomani, zv.komandant batalioni, grupi i Pezës
 54. Muharrem Butka, komandant i komandës së Qarkut të Korçës
 55. Musa Daci, zv.komandant batalioni, Brigada VI
 56. Mustafa Matohiti, komisar i brigadës VI
 57. Mustafa Gjinishi, anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, të UNÇ-së
 58. Mustafa Xhani (Baba Faja Martaneshi), komandant i batalionit të Martaneshit, anëtar i shtabit të përgjithshëm të UNÇ-së
 59. Myslym Peza, anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ-së, komandant i partizanëve të Pezës
 60. Myslym Shyri, komisar batalioni II, Brigada I
 61. Myzafer Spaho, komisar i Brigadës III
 62. Myzafer Trebeshina, komisar i divizionit IV
 63. Nako Spiru, anëtar i KQ të PKSH-së, anëtar i kryesisë së KANÇ
 64. Nasi Vithkuqi, komandant batalioni, Brigada IV
 65. Naum Kristo, zv.komandnt batalioni, Brigada IV
 66. Naxhije Dumi, kandidate e KQ të PKSH-së
 67. Ndreko Rino, zv.komandant, kompania III, batalioni I, Brigada I, komandant

batalioni, Brigada I; komandant i operacionit të Dukagjinit pas lufte

 1. Neim Kuçi, komandant batalioni, Brigada VII
 2. Neki Pirgu, komandant Çete, Qarku Korçë
 3. Nesti Titani, komisar i batalionit “Çlirimi”, Korçë
 4. Neshat Hysi, zv. Komandant i Brigadës VII
 5. Nexhip Vinçani, komandant i grupit partizan të Korçës, komandant i Brigadës IV
 6. Ngjeli Argjiri, komandant, kompania II dhe zv.komandant, batalioni II, Brigada I; zv.komandant, Brigada VIII
 7. Niazi Çepani, anëtar i Shtabit të Qarkut të Beratit
 8. Niko Çeta, komisar i batalionit Kelmendi-gërmenji, Korçë
 9. Nuredin Aliu, anëtr i Shtabit të Zonës I Operative
 10. Nuri Huta, komandant i Kompanisë I, batalioni I, Brigada II
 11. Ollga Plumbi, anëtare e kryesisë së KANÇ
 12. Omer Nishani, kryetar i KANÇ
 13. Osman Sinani, komandant batalioni, Brigada III
 14. Pajtim Shyti
 15. Panajot Plaku, komisar i batalionit I, Brigada I
 16. Pandi Kristo, anëtar i KQ të PKSH-së, komisar i grupit partizan të Korçës
 17. Pano Xhambolla, zv.komandant i Brigadës IV
 18. Pertef Therepeli, komandant batalioi, Shtabi i Beratit
 19. Petraq Lalaj, zv.komisar i grupit partizan të Korçës
 20. Petraq Titani, komisar i batalionit të Oprait, Korçë
 21. Petrit Dume, komandant i Batalionit “hakmarrje”, komandant batalioni, Brigada IV
 22. Petrit Hakani, komandant i batalionit të Dumresë
 23. Petro Bullati, komandant i Brigadës II i Mbrojtjes së Popullit
 24. Pilo Peristeri, themelues i PKSH-së; komisar i batalionit “reshit Çollaku”; komisar i Komandës së Qarkut të Korçës
 25. Pilo Shanto, ndihmës i komandës së vendit, Himarë
 26. Prenk Zhupa, komandant i Rrethit Lezhë
 27. Puna, pseudonim i një personi të paidentifikuar
 28. Puçe Meçani, komandant çete, Qarku Korçë
 29. Qazim Kondi, anëtar i Shtabit të Zonës I Operative, komisar i Brigadës VIII
 30. Qemal Zybo, zv.komandant, kompania I, batalioni II, Brigada I
 31. Qiriako Harito, anëtar i kryesisë së KANÇ
 32. Rahman Uruçi, komandant i batalionit territorial të Myzeqesë; komandant i Brigadës XVI
 33. Rako Gërmenji, zv.komandant, kompania III, batalioni II, Brigada I
 34. Ramadan Çitaku, themelues i PKSH-së, anëtar i KQ të PKSH-së; anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ-së; anëtar i kryesisë së KANÇ
 35. Ramiz Alia, komisr i Divizionit V
 36. Raqi Qirinxhi, intendent i grupit partizan të Korçës
 37. Refat Bajrami, komandant i Brigadës XII
 38. Rexhep Haka, komandant i batalionit vullnetar të Shkodrës
 39. Rexhep Çami
 40. Rexhep Kolli, zv.komandant batalioni, Brigada III
 41. Rexhep Plaku, anëtar i Shtabit të Zonës I Operative
 42. Rexhë Deliu, komandant i batalionit territorial Ishëm-Krujë
 43. Riza Kodheli, komandant i batalionit territorial, Korçë
 44. Riza Vehipi, komandant batalioni I, Brigada VI
 45. Rrahman Parllaku, komandant i Divizionit V
 46. Sabri Sevrani, komandant i Qarkut Shkodër
 47. Sadik Bekteshi, komisar i batalionit partizan vullnetar të Shkodrës; komandant i grupit territorial të Shkodrës
 48. Sadik Bocaj, përgjegjës organizativ në sektorin politik të Brigadës I
 49. Sali Ormani, komandant batalioni, Brigada V
 50. Saliko Sulo, zv.komandant batalioni, Brigada V
 51. Sami Ahmeti, komandant batalioni, brigada VIII
 52. Sami Baholli
 53. Sami Bineri, komandant batalioni IV, Brigada XII
 54. Sami Gjebero, anëtar i sektorit politik të Brigadës VII
 55. Sefedin Arëza, komandant, kompania III, batalioni II, Brigada I
 56. Sefedin Meçe, komandant batalioni II, Brigada VI
 57. Seit Pojani, komisar çete, Qarku Korçë
 58. Sejfulla malëshova, anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ-së; anëtar i kryesisë së KANÇ
 59. Selami Vinçani, zv.komandant batalioni, Brigada IV
 60. Selman Brahim, zv.komandant bataloni, Brigada I
 61. Sinan Mazi, zv.komandant batalioni, Brigada V
 62. Siri Shapllo, anëtar i kryesisë së KANÇ
 63. Skënder Ali, komandant batalioni, Brigada VIII
 64. Skënder Çaçi, komisar çete, Qarku Korçë
 65. Sotir Mero, komandant batalioni, Brigada VIII
 66. Spiro Koleka, anëtar i kryesisë së KANÇ
 67. Spiro Moisiu, komandant i Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ-së, anëtar i kryesisë së KANÇ
 68. Spiro Shalsi, komandant batalioni, Brigada IV
 69. Spito Llazo, atashe ushtarak pranë grupit partizan të Korçës
 70. Stefan Dh. Grabocka
 71. Suat Leskoviku, komandant i batalionit “Reshit Çollaku”; në dispozicion të Shtabit të Përgjithshëm
 72. Sulo Kodheli, zv/komandant batalioni, Brigada I
 73. Sulo Rexhepi, zv.komandant i kompanisë II, batalioni I, Brigada I
 74. Shaban Idrizi, komandant batalioni III, Brigada VI
 75. Shaban Rexha, komandant batalioni, Grupi i Pezës
 76. Shaban Zereci, komandant i batalionit “Çlirimi”, Korçë
 77. Shahin Ruka, komisar i Brigadës VV
 78. Shefit Fetih, komandant batalioni III, Brigada XII
 79. Shefqet Brinja, intendent i batalionit I, Brigada I
 80. Shefqet Melcka, zv.komandant batalioni, Brigada IV
 81. Shefqet peçi, komandant i Brigadës V, Komandant i Korparmatës I
 82. Shemsi Totozani
 83. Shuaip Panariti, komisar i batalionit “Qamil Panariti”, Korçë
 84. Shuqri Shabani, komandant i batalionit I, Brigada XII
 85. Tahir Kadareja, zv.komandant i Brigadës I dhe komandant i batalionit I të saj; komandant i Brigadës VI; komandant i divizionit II
 86. Tefik Cangoj, komandant i batalionit territorial, Qarku Korçë
 87. Teki Kolaneci, zv.komandant i Shtabit të Qarkut të Korçës, komandant i Brigadës XV
 88. Todi Naço, komandant i artilerisë, Brigada I
 89. Tomorr Spahiu, zv.komandant i kompanisë I, batalioni I, Brigada I
 90. Tuk Jakova, themelues i PKSH-së, komisari i Brigadës I
 91. Theodhor Masteni, zv. Komandant batalioni, Brigada VIII
 92. Vasil Konomi, komisar i Brigadës II
 93. Vasil Nathanaili, zv.komisar i Brigadës XII
 94. Vasil Treska, zv.komisar i batalionit “Qamil Panariti”, Qarku Korçë
 95. Vaskë Koleci, zv.komisar i Brigadës XV
 96. Ymer Dishnica, anëtar i KQ të PKSH-së; anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të UNÇ-së; anëtar i kryesisë së KANÇ
 97. Xue Protopapa, komandant çete, Qarku Korçë
 98. Xhaferr Cenko, zv.komisar i batalionit “Kelmendi-Gërmenji”, Korçë
 99. Xhako Merko, komandant batalioni, Brigada VIII
 100. Xhamal Hosecka, komisar çete, Qarku Korçë
 101. Xheladin Beqiri, zv.komandant batalioni I dhe komandant i kompanisë I, Brigada I; komandant batalioni, Brigada I
 102. Xhelal Staravecka, komandant, batalioni II, Brigada I
 103. Xhelo Fazlli, komandant batalioni, Brigada I
 104. Xhelo Mato, komisar i kompanisë I, batalioni I, Brigada I; komandant batalioni, Brigada IV
 105. Xhevair Spatara; komandant batalioni, Shtabi i Beratit
 106. Xhevdet Petrela, komandant i Brigadës XXIV
 107. Xhezar Serishti, komandant çete, Qarku Korçë
 108. Z. Bojdani, zv.komisar batalioni territorial, Korçë
 109. Zalo Zvarishti, komandant çete, Qarku Korçë
 110. Zenel Hamiti, komisari i Brigadës XXIV
 111. Zeqiri Babani, komisar çete, Qarku Korçë
 112. Zija Kambo, komandant batalioni, Brigada IV
 113. Zyko Kalivaçi, komandant batalioni territorial, Qarku Korçë
 114. Zylyftar Veleshnja, zv.komandant i Shtabit të Qarkut të Beratit.