Nga: Allie Volpe, New York Times

Ekspozimi ynë i vazhdueshëm, i pamëshirshëm ndaj lajmeve dhe titujve ka një mënyrë për të frymëzuar një tmerr gati-konstant. Ndërsa lajmet stresuese vazhdimisht filtrojnë në krye të prurjeve, telefonave dhe TV-ve tona, nuk është e pazakontë të ndjeheni më shumë nervozë për gjendjen e botës.

Kur një event lajmesh në shkallë të gjerë – të themi një pandemi – prek shumë grupe, njerëzit duan ta diskutojnë atë më gjerësisht dhe më shpesh, tha Dr. Kathleen Smith, një terapiste dhe autore e “Nuk është gjithçka e tmerrshme: pushtoni pasiguritë, ndërprisni ankthin dhe më në fund qetësohuni ”.

Ky bashkëbisedim i vazhdueshëm mund të çojë në një top bore mendimesh negative. Katastrofizmi, ose një model i të menduarit që hidhet në skenarin e rastit më të keq, është një përgjigje evolucionare ndaj kërcënimit, tha Dr. Smith.

“Njerëzit janë në gjendje të imagjinojnë skenarin e rastit më të keq, që është një tipar që kafshët e tjera nuk e kanë,” tha ajo. “Kjo aftësi për ta bërë ketë dhe për të planifikuar përpara na ka ndihmuar të mbijetojmë. Na është futur në mes pasi kemi shumë probleme të bazuara në realitet sot që kanë nevojë për zgjidhje. ”

Pse ne katastrofizojmë?

Kur njerëzit katastrofizojnë, në shumë mënyra, është një adaptim i keq i mënyrës për të provuar të rimarrin kontrollin, “tha Dr. David Rosmarin, themeluesi dhe drejtori i Qendrës për Ankthin dhe një asistent profesor në departamentin e psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Ne përpiqemi të rregullojmë emocionet tona kur jeta ndihet jashtë kontrollit, tha Dr. Rosmarin. Por parashikimi i dënimit dhe errësirës përfundimtare si një mjet për të marrë kontrollin në kohë të pasigurta nuk është veçanërisht i efektshëm. Duke u hedhur në skenarët e rastit më të keq, gjeneron vendimmarrje të dobët, tha ai: Njerëzit priren të adoptojnë një qëndrim “kujt i bëhet vonë”, i cili mund të kontribuojë në humbjen e shpresës dhe dëshpërim.

Ndonjëherë mendimet katastrofike mund të bëhen profeci vetë-përmbushëse, tha Dr. Smith. Për shembull: Një panik i përhapur në lidhje me mungesën e letrës higjienike në të vërtetë rezultoi në një masë të blerësve që nxituan të blinin letër higjienike, duke krijuar kështu një mungesë. “Ne mendojmë se duhet ta rregullojmë problemin, pavarësisht nëse bazohet në realitet apo jo,” tha ajo.

Prano pasigurinë

Megjithëse historia e fundit mund të pikturojë një pamje tronditëse, ne jetojmë në kohë relativisht të sigurta, tha Dr. Rosmarin. Më pak se një shekull më parë, tha ai, kërcënimet reale, të vazhdueshme të luftës ishin një realitet në mënyrat me të cilat ne jemi tani të pamësuar. (Dhe azhornimet e vazhdueshme të lajmeve nuk ishin madje të pranishme për të ngjallur frikë në mënyrë të vazhdueshme.)

Për shkak të asaj ndjenje të përgjithshme të sigurisë, ne nuk jemi mësuar të merremi me pasiguri, tha Dr. Rosmarin. Për ta pranuar më mirë të panjohurën, duhet të heqim dorë nga kontrolli, tha ai, dhe të ruajmë besimin në fuqitë që janë duke punuar për të zgjidhur çështje në shkallë të gjerë – kjo është ajo që ne bëjmë në mënyrë të ndërgjegjshme çdo herë që përdorim transportin publik dhe aeroplanët, për shembull.

Ngjitjuni fakteve

Ankthi na bën të ndihemi të pafuqishëm, tha Dr. Steven Stosny, një terapist që shpiku termin “Shkaku i çrregullimit nga stresi”, ose ndjenja e stresit që lind nga lajmet. Një ndjenjë e pafuqisë atëherë ngjall frikë se ne nuk do të jemi në gjendje të trajtojmë pasojat e një ngjarjeje të tmerrshme, qoftë papunësi apo sëmundje. Sidoqoftë, ne priremi të ekzagjerojmë ashpërsinë e kërcënimit dhe të nënvlerësojmë aftësinë tonë për ta përballuar, tha ai.

“Ne përballojmë më shumë sesa mendojmë se mundemi,” tha ai. “Dhe kjo është mbijetesa.”

Në vend që të ndiheni të pafuqishëm, vlerësoni atë që dini se është e vërtetë në këtë moment – dhe mos ekzagjeroni – për t’ju ndihmuar. Mendoni: Kam shëndetin, kam familjen, ende mund të bëj vakte të shijshme.

Shfrytëzoni realitetin tuaj duke i bërë vetes pyetje të drejtpërdrejta, si: “Cilat janë përgjegjësitë e mia ndaj vetes, familjes time dhe komunitetit më të gjerë?” dhe “Cilat probleme të bazuara në realitet më duhet të zgjidh sot?” sugjeron Dr. Smith.

Shmangni të menduarit për gjithçka ose asgjë

Kur lajmet dhe faktet ndryshojnë vazhdimisht, mund të jetë e lehtë të hidhesh në përfundime dhe të plotësosh boshllëqet, tha Dr. Smith. Sidoqoftë, ne nuk duhet të nxitojmë të përpunojmë ngjarjet aktuale me mendimin bardh e zi. Mendimi absolutist, apo mendimi i gjithshkaje ose asgjëje, nuk është një mënyrë e shëndetshme për tu përballuar, dhe është e zakonshme në mesin e atyre me depresion, gjetën studiuesit në 2018.

Për të shmangur këtë model të menduari, jepini nuancë rrethanave. Vetëm sepse një pjesë e vogël e ngjarjeve u kanceluan, për shembull, nuk do të thotë se bota po zhytet në izolim – kjo do të thotë që liderët tanë kujdesen për sigurinë tonë dhe po marrin masa paraprake. Dr Smith sugjeron të shkruani mendime të tilla nervoze ose t’i jepni një emër ankthit. “Unë e quaj ankthin tim Karl,” tha ajo. “Karl mund te thotë se bota ka të ngjarë të marrë fund – dhe kjo më bën të iki nga mendt, Karl ndoshta nuk e di se për çfarë po flet. Ndonjëherë shtimi i pak humori mund të ndihmojë. ”

Kujdesuni për veten

Studimi ka treguar që ankthi ndikon në aftësitë tona të vendimmarrjes, dhe në kohë frenetike ju dëshironi të merrni vendimet më të informuara për veten dhe familjen tuaj. Mbajeni veten në formë me elementë të kujdesit për veten: Studimet kanë treguar që stërvitja, gjumi i thellë dhe ndërveprimet shoqërore – edhe nëse është thjesht një telefonatë ose një video chat – zvogëlojnë stresin dhe ankthin. Ju gjithashtu mund të dëshironi të tërhiqeni nga media sociale ose të gjeni mënyra për ta bërë përvojën të mos ju prishi nervat.

Ndoshta më e rëndësishmja, relaksohu pak.

“Mos vrit veten duke u shqetësuar,” tha Dr. Stosny. “Kjo vetëm do të bëjë që të shqetësohesh më shumë.”

Edhe nëse takimet në grup nuk janë të mundshme, merrni pjesë në video-ballë-për- ballë, thirrje në FaceTime dhe tema me tekst, sugjeron Dr. Rosmarin dhe mbani mend që ta fikni teknologjinë më pas.

Përfshihu

Dhuroni ose bëni vullnetarin me një organizatë që ju mendoni se po jep kontribute pozitive, qoftë në vend, kombëtar ose ndërkombëtar. Jo vetëm që puna vullnetare ul rrezikun e depresionit dhe u jep pjesëmarrësve një sens qëllimi, por gjithashtu mund të uli nivelin e stresit.

Çdo gjë që bëni në mënyrë aktive do t’ju ndihmojë, “tha Dr. Stosny. “Ndihmon të largoheni nga pafuqia ose ankthi, edhe nëse është i vogël.”