Nga: KURT ZINDULKA

Marine Le Pen, presidentja e partisë së djathtë populiste franceze Rassemblement National, uroi Mbretërinë e Bashkuar për rifitimin e “lirisë” së saj, por vazhdoi të thotë se Brexit ishte një “dështim i tmerrshëm” për Bashkimin Evropian.

“Mbas rrotullameve dhe kthesave të shumta, Mbretëria e Bashkuar më në fund ka rifituar lirinë e saj. Por kjo është një dështim i tmerrshëm për BE-në ”, tha zonja Le Pen.

“Ne pa dyshim do të shohim, gjatë muajve dhe viteve të ardhshme, se Mbretëria e Bashkuar bëri gjënë e duhur dhe me siguri do të përfitojë shumë. Në fakt, unë kam vërejtur tashmë që krijimi i katastrofës i ka dhënë rrugë paralajmërimeve të kujdesshme nga ata që ishin të sigurt se populli britanik do të shkatërrohej, do të kishte papunësi masive … “shtoi ajo, sipas Brussels Times.

“Unë gjithashtu mendoj se kjo ngjarje nuk po gjeneron mjaft komente duke marrë parasysh një vend themelues të BE-së që sapo doli. Kjo nuk është saktësisht e parëndësishme “, përfundoi Le Pen.

Në Twitter, udhëheqësja populiste shkruajti se Brexit duhet të shënojë fillimin e një “Aleance Evropiane” të re që reflekton më shumë atë që dëshirojnë shumica e qytetarëve Evropianë, duke shtuar se “ky Bashkim Evropian do të hyjë në histori si një dështim i jashtëzakonshëm!”

Komentet e zonjës Le Pen vijnë në kontrast me Presidentin Emanuel Macron, i cili bëri thirrje për më shumë fuqi për Bashkimin Evropian në dritën e daljes së Britanisë nga blloku.

“Ky Brexit është i mundur, ka qenë i mundur, dhe hyn në fuqi brenda disa orësh, sepse ne shpesh e kemi bërë Evropën një dash kurbani për vështirësitë tona dhe gjithashtu sepse nuk e kemi ndryshuar sa duhet Evropën tonë. Më shumë se kurrë, ne kemi nevojë për Evropën “, tha Macron.

“Unë do tju gënjeja nëse do ju thoja këtë mbrëmje se e ardhmja e vendit tonë mund të ndërtohet me më pak Evropë”, tha ai për një dalje të mundshme franceze (Frexit) nga BE.

Në vitin 2018 Presidenti Macron pranoi se populli i Francës “ndoshta” do të votonte për t’u larguar nga Bashkimi Evropian nëse i jepej shansi për të votuar në një referendum të ngjashëm me votimin e Brexit të 2016.

VERITAS.COM.AL/