Në një fjalim të rrallë për kombin, Mbretëresha Elizabeta II ka ne plan të nxisë Britanikët të përballojnë sfidën e pandemisë së koronavirusit

Në një fjalim të rrallë për kombin, Mbretëresha Elizabeth II ka në plan të nxisë Britanikët të ngrihen për të perballuar sfidën e pandemisë së koronavirusit, duke u mbështetur në mençurinë nga dekadat e saj si kreu i shtetit të Britanisë për të nxitur disiplinën dhe zgjidhjet në një kohë krize.

Monarkja 93-vjeçare duhet të njohë vuajtjet që kanë përjetuar shumë familje për shkak të krizës COVID-19, e cila ka infektuar mbi 42,000 qytetarë në M.B, dhe vrau të paktën 4,313 prej tyre. Ajo do të kërkojë të ngrejë shpirtrat dhe t’i ofrojë shpresë vendit në orët e saj të nevojës.

“Po ju flas për atë që unë e di se është një kohë gjithnjë e më sfiduese,” tha ajo, sipas fragmenteve të lëshuara përpara vërejtjeve që u transmetuan natën e së Dielës. “Një kohë ndërprerjeje në jetën e vendit tonë; një përçarje që ka sjellë pikëllim për disa, vështirësi financiare për shumë dhe ndryshime të mëdha në jetën e përditshme të të gjithëve ”.

Mbretëresha jep mesazhe vjetore për Krishtlindje por ka dhënë një fjalim si ky në vetëm tre raste të mëparshme. Ajo mbajti fjalime pas vdekjes së Nënës Mbretëreshë në 2002, para funeralit të Dianes, Princesha e Uellsit në 1997, dhe në kohën e Luftës së parë të Gjirit në 1991.

Mbretëresha do të lavdëronte Shërbimin Kombëtar të Shëndetit të Britanisë dhe të tjerët në shërbime thelbësore, së bashku me rreth 750,000 njerëz që janë bërë vullnetarë për të ndihmuar të prekurit.

“Shpresoj që në vitet në vijim të gjithë do të jenë në gjendje të krenohen me mënyrën se si ju iu përgjigjët kësaj sfide,” tha ajo. “Ata që vijnë pas nesh do të thonë se Britanikët e kësaj gjenerate ishin po aq të fortë sa çdokush.”

“Se atributet e vetë-disiplinës,të qetësise,humorit të mirë dhe të ndjenjës së miqësisë ende karakterizojnë këtë vend,” tha ajo, sipas ekstrakteve.

Kriza ka goditur afër shtëpisë për mbretëreshën. Djali i saj dhe trashëgimtari i fronit, Princi Charles 71-vjeçar, kishte një rast të lehtë të sëmundjes. Ajo vetë u largua nga Londra, epiqendra e shpërthimit të Britanisë, dhe u stabilizua në shtëpinë e saj në rezidencën Windsor me burrin e saj, Dukën e Edinburghut.

Të dy monarkja dhe burri i saj 98-vjeçar janë ndër ata mbi 70 të cilët qeveria Britanike kanë këshilluar të qëndrojnë në shtëpi për 12 javë.

Fjalimi u regjistrua në Sallën e Bardhë të Vizatimeve në Kështjellën Windsor. Vendndodhja u zgjodh posaçërisht sepse lejonte hapësirë të mjaftueshme midis monarkes dhe personelit,që veshën pajisje mbrojtëse personale.

VERITAS.COM.AL

___