(FOTO: pamje nga protesta sot, mes protestuesve- kryetari i PD, Lulzim Basha)/

Edhe gazetarët e radios publike gjermane “Deutsche Welle”  (DW) kanë bërë analizën politike të protesës masive që po zhvillohet në Tiranë me kërkesën “për zgjedhje të lira”.

“ Ka shqetësime të manipulimit të mundshëm të zgjedhjeve të ardhshme të qershorit”, transmetoi DË.

Më poshtë radio transmetoi:

“Kreu i Partisë Demokratike në Shqipëri, Lulzim Basha ka udhëhequr të shtunën një protestë në Tiranë, duke akuzuar qeverinë socialiste se po përpiqet të manipulojë procesin e votimit përpara zgjedhjeve parlamentare që do të mbahen më 18 qershor”.

“Le të qëndrojmë së bashku të kemi zgjedhje të lira dhe të ndershme të cilat ne mund të arrijë vetëm duke nisur nga kjo qeveri e krimit dhe (e zëvendësuar atë me) qeverinë teknike që do të sigurojë zgjedhje të lira”, tha Basha. “Zgjedhje të lira, ose ne nuk bëhemi pjesë e zgjedhjeve,” citohet të ketë thënë zoti Basha.

Protestuesit kanë ngritur një çadër gjigante jashtë zyrës së Ramës, kryeministër. Kjo ishte një kujtesë e tenda të cilat Rama të vënë në të njëjtin vend shtatë vjet më parë, pas zgjedhjeve të vitit 2009.

Dyshimet dhe shqetësimet e BE-së- sipas DW.

-Shqipëria është anëtare e Organizatës së Traktatit të Atlantikut Verior (NATO) dhe është një kandidat për anëtarësim në Bashkimin Europian. Megjithatë, Brukseli ka shprehur shqetësime në lidhje me mundësinë e parregullsive dhe manipulimeve në organizimin e zgjedhjeve.

-BE gjithashtu kërkon që të shohë një gjyqësor ringritur një luftë kundër korrupsionit të përhapur para se të fillojë bisedimet e pranimit me Tiranën.

-Në fjalën e tij, Basha ka akuzuar qeverinë për dështimin për të përmbushur premtimet e saj për të krijuar vende pune dhe të kujdesit shëndetësor. Ai gjithashtu akuzoi atë për korrupsion dhe lidhje me krimin dhe trafikun e drogës. “Ai e ka zhytur vendin në varfëri dhe korrupsion, e ka çuar atë në një rrugë pa krye, duke detyruar shumë shqiptarë të lënë vendin e tyre”, tha Basha.

Rekomandimet e OSBE-së nuk janë zbatuar, sipas DW.

Basha bëri thirrje gjithashtu për zbatimin e rekomandimeve të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE). Në vitin 2015, OSBE-ja i bëri thirrje Shqipërisë “për të rritur pavarësinë dhe profesionalizmin e komisioneve zgjedhore, për të rishikuar legjislacionin zgjedhor në mënyrë që të eliminohen boshllëqet dhe paqartësitë, për të forcuar sistemin zgjedhor për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, të shqyrtojë rregullat financiare të fushatës, dhe për të vazhduar përpjekjet për të përmirësuar sistemin e regjistrimit të votuesve”.

/Veritas.com.al/