TEL AVIV – Kryeministri Benjamin Netanjahu të hënën telefonoi presidentin e sapozgjedhur të Ukrainës Volodimir Zelensky dhe e ftoi për të vizituar Izraelin.

Ambasadori i Izraelit në Ukrainë Joel Lion tha se Netanjahu “e përgëzoi atë për fitoren, shprehu shpresën për të vazhduar marrëdhëniet e mira midis vendeve tona dhe e ftoi për të vizituar Izraelin”.

Netanyahu gjithashtu “falënderoi presidentin në largim të Ukrainës Poroshenko për miqësinë e tij ndaj shtetit të Izraelit dhe popullit hebre”, shtoi ai.

Në janar, Poroshenko dhe Netanyahu nënshkruan një marrëveshje të tregtisë së lirë në Jeruzalem.

Zelensky, një komedian i TV 41-vjeçar pa përvojë politike, u zgjodh të dielën në një fitore të madhe.

Emërimi i Zelinskyt do të thotë se Ukraina është i vetmi vend në botë jashtë Izraelit që ka një president hebre dhe një kryeministër hebre.

Ukraina është shtëpia e bashkësisë së katërt më të madhe hebraike në Evropë.

Në raportin vjetor të antisemitizmit vitin e kaluar, qeveria e Izraelit e ka individualizuar Ukrainën për anti-Semitizem.

Në vitin 2016, Netanyahu anuloi vizitën e Kryeministrit të Ukrainës, Volodymyr Groysman në Izrael pasi Kievi votoi për të kaluar një rezolutë anti- koloni në Këshillin e Sigurimit të OKB.

Kievi dhe Jerusalemi më vonë u pajtuan.

Veritas.com.al/