Më në fund erdhi. Pas qindra tubimeve të fushatës, miliarda dollarë në donacione, një blici te vazhdueshëm te reklamave televizive dhe votimeve që kanë qenë në lëvizje të plotë që nga vera, Dita e Zgjedhjeve ka mbërritur – dhe me të,verdikti i votuesve mbi ate nëse republikanët duhet të mbajnë ose humbasin kontrollin e tyre të pushtetit në Uashington

… Demokratët kanë punuar për këtë ditë që nga momenti që Presidenti Trump kishte bere betimin. Ata kanë pritur dy vite të gjata për të goditur dhe fituar vende të mjaftueshme në Kongres për të dëmtuar agjendën e presidentit të 45. Në fund, zgjedhjet do të shkojnë në një nga tre mënyrat: republikanët mbajnë dy dhomat, demokratët marrin shumicën në të dyja, ose partitë ndajnë Dhomën dhe Senatin. Secila nga dy skenarët e fundit do të ishte problematike për Trump, duke vendosur menjëherë një frenë në axhendën e tij.

Nga numrat, 35 vende të Senatit, 36 vende të guvernimit dhe 435 vende të Dhomes janë gati për tu kapur të martën. Aksionet nuk mund të jenë më të larta. Trump vetë ka bërë fushatë pa ndalese në ditët e fundit, duke u thënë votuesve se duhet t’i ndalojnë demokratët nga marrja e kontrollit të Dhomës dhe Senatit, ose agjenda e tij mund të jetë në rrezik. Partia e presidentit ka humbur historikisht vendet në zgjedhjet e tyre të para të gjysmë-mandatit.

Ja shtrirja e vendit në Ditën e Zgjedhjeve:

  • Për demokratët, goditja më e mirë e tyre për të fituar mbrapsht kontrollin e një pjese të Kongresit është në Dhomën e Përfaqësuesve, ku ata kanë nevojë për 23 vende për te pasur shumicën. Nëse ata e marrin Dhomen apo jo, Demokratët pritet prape të fitojnë vende në dhomë, duke pasur parasysh ambientin e favorshëm politik për demokratët.
  • Republikanët aktualisht mbajnë një shumicë të vogël 51-49 në Senat, dhe demokratët kanë synuar gjatë për të fituar kontrollin. Por do të jetë më e vështirë për demokratët që të fitojnë në Senat duke i bashkuar dy vende pjesërisht për shkak të numrit të madh të demokratëve të tanishëm që konkurrojnë për rizgjedhje në shtetet e fituara nga Trump në 2016.
  • Republikanët aktualisht kontrollojnë 33 guvernatoriate, me Demokratët që mbajnë 16. Por me 36 vende me tepër këtë vit, Demokratët ka gjasa të marrin të paktën disa vende. Sipas Fox News, Gubernatorial Power Rankings, Republikanët janë të favorizuar të kontrollojnë të paktën 22 vende deri në fund të natës dhe Demokratët janë të favorizuar të kenë së paku 20 vende, me 8 gara shtesë të hedhura.

Veritas.com.al/