Bruksel (AFP) – BE të hënën njoftoi gati 40 milion euro për të ndihmuar vendet e Ballkanit Perëndimor që të merreshin me koronavirusin, pasi Brukseli u vu nën zjarr që nuk ka bërë sa duhet për fqinjët e tij.

140 milion euro të tjera u njoftuan për vendet “partnere lindore” të Bashkimit Evropian – Armenia, Azerbajxhani, Bjellorusia, Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina.

Lëvizjet vijnë pasi BE kërkon të luftojë përsëri në një betejë publicitare me Kinën dhe Rusinë, të cilët kanë bërë një shfaqje të madhe të gjesteve të tyre të mbështetjes për vendet që luftojnë me krizën e COVID-19.

Në Ballkanin Perëndimor, 38 milion euro do të shkojnë për qeveritë për të mbuluar nevojat e menjëhershme të kujdesit shëndetësor: katër milion secila për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, shtatë milion për Bosnjen dhe Hercegovinën, tre milion për Malin e Zi dhe pesë milion për Kosovën.

Kësti më i madh – 15 milion euro – do të shkojë në Serbi, vendi më keq i prekur ne rajon, ndërsa rreth 374 milion në paketat ekzistuese të financimit do të rialokohen për të ndihmuar në zbutjen e ndikimit ekonomik të epidemisë.

“Këto janë kohë shumë të vështira jo vetëm për BE-në, por edhe për vendet tona partnere. Ne po bëjmë gjithçka mundemi për të zbutur ndikimin e shpërthimit të koronavirusit në jetën e njerëzve dhe jetesën e tyre”, tha komisioneri i zgjerimit i BE Oliver Varhelyi në një deklaratë.

Vendet e Ballkanit Perëndimor tani do të lejohen të marrin pjesë në një program të përbashkët të prokurimit të BE për të blerë pajisje mjekësore mbrojtëse siç janë maskat për fytyrën për punonjësit e spitalit.

Masa pasoi zemërimin për vendimin e mëparshëm të BE për të kufizuar eksportet e mjeteve mbrojtëse në vendet jashtë bllokut.

Vendet e varfëra të Ballkanit, shumica e të cilëve janë në bisedime për t’u anëtarësuar në BE, janë të shqetësuar që u abandonuan.

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç ka lancuar “përrallën” e solidaritetit Evropian dhe në vend të kësaj ka lavdëruar Kinën, e cila ka ngritur një fushatë për ndikim në rajon vitet e fundit.

Kinezët janë “të vetmit që mund të na ndihmojnë”, tha lideri i Serbisë, ku TV shtetëror i jep një mbulim të gjerë ardhjes se ndihmës dhe pajisjeve Kineze.

Që atëherë, zyrtarët e BE-së kanë vrapuar të tregojnë shumën e tyre të konsiderueshme të investimeve në kujdesin shëndetësor në Serbi – më shumë se 450 milion euro në ndihmë dhe kredi gjatë 20 viteve të fundit.

VERITS.COM.AL