THOMAS D. WILLIAMS, PH.D.

 

ROME – Papa Françesku bëri një thirrje të dielën për kujdesin shëndetësor falas, duke u kërkuar kombeve të ndjekin shembullin e atyre që e ofrojnë atë.

“Në këto ditë të shtrimit në spital, unë kam provuar edhe një herë se sa i rëndësishëm është kujdesi i mirë shëndetësor, i arritshëm për të gjithë, siç është në Itali dhe në vendet e tjera,” tha Papa gjatë fjalimit të tij Angelus, të dërguar nga Spitali Gemelli ku aktualisht po shërohet nga operacioni i zorrës së trashë.

“Kujdes shëndetësor falas, që siguron një shërbim të mirë, të arritshëm për të gjithë”, vazhdoi papa. “Ky përfitim i çmuar nuk duhet të humbet. Duhet mbajtur! ”

Në fjalën e tij, papa vazhdoi të pohonte se një kujdes i tillë shëndetësor kërkon angazhimin e të gjithëve, ashtu si të gjithë janë përfitues të tij.

“Unë do të doja të shprehja vlerësimin dhe inkurajimin tim për mjekët dhe të gjithë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe stafin e këtij dhe të spitaleve të tjera. Ata punojnë kaq shumë! ” shtoi ai.

Lutuni për të gjithë ata që janë të sëmurë, nxiti Papa, “veçanërisht për ata që janë në kushtet më të vështira: mos lejoni askënd të mbetet vetëm, të gjithë të marrin anointin e dëgjimit, afërsisë, butësisë dhe kujdesit”.

“Të gjithë ne, gjithkush, herët a vonë, ne të gjithë kemi nevojë për këtë” anoinitin “e afërsisë dhe butësisë,” propozoi ai, “dhe të gjithë mund t’ia japim atë dikujt tjetër, me një vizitë, një telefonatë, një dorë të shtrirë tek dikush që ka nevojë për ndihmë. ”

Françesku nënvizoi gjithashtu rëndësinë e punës së kujdesit shëndetësor për misionin e Kishës Katolike.

“Në Kishë gjithashtu ndodh ndonjëherë që disa institucione të kujdesit shëndetësor, për shkak të menaxhimit të dobët, nuk shkojnë mirë ekonomikisht dhe mendimi i parë që vjen në mendje është ta shesësh atë,” tha ai. “Por vokacioni në Kishë nuk është të kesh para; është për të ofruar shërbim, dhe shërbimi jepet gjithmonë falas. ”

“Mos e harroni këtë: të shpëtoni institucione falas,” këmbënguli ai.

VERITAS.COM.AL