29 janar (UPI) – Afro katër vjet pasi britanikët votuan të largohen nga Bashkimi Evropian, anëtarët e Parlamentit Evropian të Mërkurën dhanë miratimin përfundimtar për largimin e Britanisë të Premten.

Parlamenti Evropian votoi 621-49 gjatë një seance plenare në Bruksel, Belgjikë, për të aprovuar marrëveshjen e tërheqjes të ndërmjetësuar nga Londra dhe BE dhe miratuar nga ligjvënësit britanikë. Ishte pengesa e fundit për daljen e Britanisë nga blloku 28-vendesh pas anëtarësimit gati një gjysmë shekulli.

Anëtarët e parlamentit debatuan për projekt-kushtet përpara se të ratifikonin marrëveshjen.

Në mbledhjen e së mërkurës, BE i dha qeverisë britanike një kopje të një “instrumenti të ratifikimit”, të cilin kryeministri britanik Boris Johnson e nënshkroi.

“Nënshkrimi i instrumentit të ratifikimit të marrëveshjes së tërheqjes është një moment historik që legalisht do t’i japë fund anëtarësimit tonë në Bashkimin Evropian, dhe do të mbajë premtimin që i kemi dhënë popullit britanik,” tha Sekretari i Jashtëm britanik Dominic Raab.

“Eshtë fillimi i një kapitulli të ri për një Britani të pavarur, sovrane, që pret një dekadë rinovimi dhe mundësish. Pavarësisht nëse ne po zvogëlojmë pengesat tregtare midis kombeve, duke trajtuar ndryshimin e klimës ose duke përmirësuar jetën në të gjithë botën, vizioni ynë për një Britani me të vërtetë globale do të jetë një forcë për mirë. ”

Lideri i Partisë Kombëtare Skoceze Ian Blackford tha më herët se shpresonte se “miqtë tanë evropianë do të lënë nje dritë për Skocinë”, dhe bëri thirrje për një sistem “të përshtatshëm” të emigracionit pas Brexitit për Skocinë.

Pasi Britania dhe BE të nisin rrugën të Premten, të dy do të negociojnë kushtet e marrëdhënies së saj të ardhshme duke filluar në mars. Këto diskutime do të përfshijnë detaje specifike mbi tregtinë, lëvizjet dhe çështjet e tjera.

Një monedhë përkujtimore prej 50 pence do të lëshohet të Premten pas daljes së Britanisë, ku thuhet: “Paqja, prosperiteti dhe miqësia me të gjitha kombet”.

Më 31 Janar 2020, një monedhë e re 50p që shënon tërheqjen e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian do të dalë në treg.

VERITAS.COM.AL