Pas fitores së presidentit kundër emigracionit masiv të Çekisë, Miloš Zeman në fundjavën e kaluar, duket se edhe tre të tjerë në zgjedhjet që po afrojnë në vendet e BE, populistët pro- sovranitet në Hungari, Itali dhe Suedi, do të fitojnë.

Viti 2017 pa se në zgjedhjet e Francës dhe Gjermanisë u manifestua forca e populistëve të Fronmtit Nacional në Fta=rancë dhe Alternativës për Gjermaninë. Në Austri hyri në qeveri Partia e Lirisë (FPÖ) e cila u bë e para parti populiste në Europën Perëndimore që hyri në qeveri. Por sondazhet tregojnë se ky është një trend tashmë në Europën Perëndimore.

Në Itali:

Italy, Ipsos poll:

M5S-EFDD: 29%
PD-S&D: 23%
FI-EPP: 17%
LN-ENF: 14%
LeU-S&D: 6%
FdI-*: 5%

Field work (poll): 23/1/2018-24/1/2018
Sample size (poll): 1000
Sample size (demographic): 7997

Zgjedhjet e përgjithshme në Itali mbahen në 4 Mars, dhe në vend shihet një ngritje e rëndësishme e mbështetjes për partitë populiste si Lega dhe partinë Euroskeptike ‘Lëvizja Pesë Yje”.

Në Hungari:

Hungary, Nézőpont poll:

Fidesz/KDNP-EPP: 54% (+3)
Jobbik-NI: 13% (-1)
MSZP-S&D: 9% (+1)
DK-S&D: 8% (-1)
LMP-G/EFA: 8% (-1)
Mom-*: 3%
MKKP-*: 2%
MLP-ALDE: 1%
P-G/EFA: 1%
Együtt-*:1%

Field work: 03/01/18-21/01/18
Sample size: 2,000

Zgjedhjet kombëtare të planifikuara për 8 Prill, duket se do të sjellin një rezultat të thellë për partinë pro- sovranitet dhe anti- emigracion ’Fidesz’ të kryeministrit Viktor Orbán i cili dominon të gjithë sondazhet. Një sondazh i shpërndarë të Dielën e tregon Fidesz dhe partneren në koalicion ‘Kristian Demokrat’ (KDNP), me 54 për qind të rezultatit.

Në Suedi:

Hungary, Nézőpont poll:

Fidesz/KDNP-EPP: 54% (+3)
Jobbik-NI: 13% (-1)
MSZP-S&D: 9% (+1)
DK-S&D: 8% (-1)
LMP-G/EFA: 8% (-1)
Mom-*: 3%
MKKP-*: 2%
MLP-ALDE: 1%
P-G/EFA: 1%
Együtt-*:1%

Field work: 03/01/18-21/01/18
Sample size: 2,000

Një fushatë tjetër zgjedhore e këtij viti do të jetë në Suedi në 9 Shtator. Rritja e nivelit të krimit, e bashkuar me impaktin e emigracionit masiv, kanë nxitur mbështetjen për partinë populiste ‘Demokratët Suedez’ (SD).

Veritas.com.al/