9 mars (UPI) – Duke filluar nga viti 2021, qytetarët e SHBA do të kenë nevojë për vizë për të vizituar shumicën e vendeve evropiane për shkak të çështjeve të sigurisë kufitare.

Qytetarët e SHBA që udhëtojnë për në Evropë për më pak se 90 ditë aktualisht kanë nevojë vetëm për një pasaportë, por Bashkimi Evropian njoftoi të premten se duke filluar nga viti 2021 ata do të kenë nevojë për vizë për të vizituar shumicën e vendeve evropiane.

“Ngjashëm me vendet dhe rajonet e tjera në botë, Evropa kohët e fundit ka vendosur të përmirësojë nivelin e tyre të sigurisë për të shmangur probleme të mëtejshme me emigracionin e paligjshëm dhe terrorizmin”, tha BE.

Politika e re vlen për 26 vende në zonën Shengen të Evropës.

Ajo kërkon që qytetarët e SH.B.A.-së të aplikojnë për vizë për Sistemin e Informacionit dhe Autorizimit Evropian të Udhëtimit.

Për të marrë vizat në vitin 2021, qytetarët e SHBA do të duhet të kenë një pasaportë, e cila është e vlefshme për tre muaj përtej periudhës së qëndrimit të synuar në Evropë, një kartë krediti ose debiti dhe një llogari email, tha BE. Ekziston një përjashtim nga rregulli i ri për të miturit, të cilët ende do të kenë nevojë përveç pasaportës normale.

Vizat ETIAS do të jenë të vlefshme për tre vjet.

Shtetet e Bashkuara kanë qenë më parë në një mosmarrëveshje me BE-në lidhur me aplikimin e vizave për Bullgarinë, Kroacinë, Poloninë, Rumaninë dhe Qipron, kur ato nuk kërkoheshin për 23 vende të tjera të BE. Në qershor të vitit 2018, Komisioni Europian votoi në favor të vendosjes së vizave për qytetarët e SHBA në pesë vendet.

Veritas.com.al/