Sovraniteti i Izraelit mbi lartësitë Golan nuk do të njihet apo sanksionohet nga Bashkimi Evropian (B.E.), pavarësisht ndryshimit të politikave të SHBA-së në territorin e kontestuar.

Departamenti i Punëve të Jashtme te BE tha në një deklaratë të mërkurën se kishte “pozicion unanim” të 28 shteteve anëtare për të mos ndryshuar qëndrimin e tyre në përputhje me rezolutat e OKB që identifikojnë lartësitë e Golanit si territore të pushtuara dhe kundërshtojnë konfiskimin e tokës me forcë.

Ky veprim vjen pas nënshkrimit të së hënës nga Presidenti Donald Trump i një proklamacioni që njeh sovranitetin e Izraelit mbi lartësitë e Golanit, duke ndryshuar politiken e më shumë se një gjysmë shekulli të SHBA.

Duke qëndruar së bashku me kryeministrin izraelit Benjamin Netanjahu në Shtëpinë e Bardhë, Trump bëri zyrtare një lëvizje që ai e njoftoi në një tweetim javën e kaluar.

Presidenti tha se ishte koha që Shtetet e Bashkuara të ndërmarrin hapin pas 52 viteve të kontrollit izraelit të maleve strategjike në kufirin me Sirinë.

Izraeli mori seksionet izraelite të Lartësive të Golanit nga Siria si rezultat i Luftës së Gjashtë-Dar dhe Izraeli aneksoi territorin në vitin 1981.

Izraeli e ka mbajtur territorin më gjatë se 19 vitet e shkurtra që ishte nën kontrollin sirian nga viti 1948 deri më 1967. Para kësaj, Golan ishte kontrolluar nga urdherat franceze dhe britanike dhe nga Turqia.

Pasi shteti modern i Izraelit u themelua në vitin 1948, dhjetëra mijëra hektarë tokë në lartësitë e Golanit u konfiskuan nga shoqatat hebraike që kishin blerë tokën në fund të shekullit të 19-të.

Në vitet e fundit, Siria është destabilizuar nga lufta civile e gjatë prej vitesh dhe Irani arriti të fitojë një vend të rëndësishëm në vend.

Veritas.com.al/