Andra Timu dhe Irina Vilcu

 

Ministri i shëndetësisë i Rumanisë dha dorëheqjen ndërsa vendi lufton të kontrollojë përhapjen e koronavirusit me qindra mjekë dhe infermierë që testohen pozitivë për mungesë të pajisjeve.

Victor Costache do të zëvendësohet nga zëvendësi i tij Nelu Tataru, tha të enjten Kryeministri Ludovic Orban. Vendi është duke parë një rritje të përshpejtuar të rasteve të COVID-19 pasi mijëra qytetarë u kthyen nga jashtë, kryesisht nga Italia dhe Spanja, javët e fundit.

Vite të mungesës së fondeve e lanë sistemin e kujdesit shëndetësor të Rumanisë – renditur një nga më të këqijat e Evropës – ndër më të ekspozuarit ndaj virusit. Një përhapje midis stafit të spitalit në qarkun verior të Suceavas e vendosi Tatarun në vijën e parë të krizës.

“Ne duam të mbrojmë spitalet tona dhe të blejmë urgjentisht më shumë pajisje,” tha Orban. “Kjo është përparësia jonë kryesore.”

Rumania ka 906 raste të konfirmuara të koronavirusit dhe 17 vdekje. 100,000 njerëz të tjerë janë në karantinë ose izolim në shtëpi, por më pak se një e katërta e tyre janë testuar.

Costache shkaktoi një shqetësim të mërkurën duke thënë se ministria planifikon të testojë të gjithë popullsinë e Bukureshtit, më shumë se 2 milion njerëz, për virusin. Vendi në tërësi ka testuar vetëm rreth 12,000 njerëz deri më tani.

VERITAS.COM.AL