Nga: CHRIS TOMLINSON

Komisioni Evropian ka filluar një proces që do ta shohë qeverinë hungareze të merret në Gjykatën e Drejtësisë të Bashkimit Europian mbi ligjet e tij të ashpra kundër emigracionit të paligjshëm.

Ligji “Stop Soros”, një referencë ndaj plutokratit miliarder pro-emigracion George Soros, u paraqit vitin e kaluar dhe ka për qëllim ndëshkimin e OJQ-ve dhe aktorëve të tjerë jo-qeveritarë që angazhohen në lehtësimin e emigracionit të paligjshëm.

Komisioni Europian, një organ i pazgjedhur, që shërben si burimi kryesor i BE-së në nivelin e ligjit te BE-së, si dhe ekzekutivi i saj, filloi procedurat e shkeljes kundër Hungarisë në gushtin e kaluar. Një raport nga Hungary Today thotë se Komisioni tani e ka referuar çështjen në Gjykatën e Drejtësisë të Bashkimit Europian (GJEDNJ ose GJED).

Deputeti hungarez István Hollik, një anëtar i Partisë Popullore Kristian Demokrate (KDNP), partia motër e Fidesz-it të Kryeministrit Viktor Orban, tha se qeveria ishte e përgatitur për procedurën.

“Qeveria beson se [ligjet “Stop Soros”] pasqyrojnë vullnetin e popullit hungarez dhe pajtohen me konventën e Gjenevës, Marrëveshjen e Shengenit dhe Rregulloren e Dublinit,” tha ai.

Vitin e kaluar zëdhënësi i qeverisë hungareze Zoltán Kovács tha për legjislacionin: “Paketa legjislative” Stop Soros “paraqet një përgjigje më se rigoroze duke deklaruar se emigracioni i paligjshëm është një kërcënim serioz për sigurinë kombëtare të Hungarisë”.

“Kryerja e krimeve të tilla mbi baza të rregullta, duke siguruar mbështetje financiare për emigracionin e paligjshëm ose ndihmesa e emigracionit të paligjshëm në këmbim të parave do të përbëjë vepra penale dhe si i tillë do të dënohet me burgim deri në një vit”, shtoi ai.

Procedurat për shkelje të BE kundër Hungarisë lidhur me ligjet e saj kundër emigracionit nuk janë asgjë e re. Në tetor të vitit 2017, BE kërcënoi hungarezët mbi një ligj tjetër të OJQ-ve i projektuar për të bërë financimin e huaj më transparent.

Rezistenca e Kryeministrit Orban për politikat e kufijve të hapur të George Soros gjithashtu u kritikua nga anëtarët e Partisë Popullore Evropiane (PPE), grup parlamentar i të cilit Fidesz është anëtar në Parlamentin Europian.

PPE pezulloi Fidesz-in më herët këtë vit mbi një fushatë posterash për periudhën para zgjedhjeve të Parlamentit Europian që paraqitën ish-Presidentin e Komisionit Europian Jean-Claude Juncker së bashku me George Soros.

VERITAS.COM.AL