JOEL B. POLLAK

 

Presidenti Joe Biden hodhi mënjanë zotimin e tij inaugurues për të kërkuar “unitet”, duke deklaruar të hënën në mbrëmje se gjyqi i Senatit për fajësimin e ish-Presidentit Donald Trump “duhet të ndodhë”.

Biden kishte qenë më parë ambivalent në lidhje me një gjyq, duke lënë të kuptohet se ai e kundërshtonte atë, por duke thënë se do ta linte Kongresin të vendoste.

Të hënën, ndërsa menaxherët e impechmentit të Dhomës dërguan artikullin e fajësimit në Senat, Biden e mbështeti një proces:

Presidenti Joe Biden të hënën ofroi komentet e tij më të zgjeruara qëkur mori detyrën mbi gjyqin e fajësimit të ish-Presidentit Donald Trump, duke thënë për CNN, “Unë mendoj se duhet të ndodhë.”

Biden e bëri komentin gjatë një interviste të shkurtër me CNN në sallat e West Wing. Ai pranoi efektin që mund të kishte në axhendën e tij legjislative dhe të nominuarit e Kabinetit, por tha se do të kishte “një efekt më të keq nëse nuk do të ndodhte”.

Biden i tha CNN se ai besonte se rezultati do të ishte ndryshe nëse Trump do të kishte gjashtë muaj të mbetura ne mandatin e tij, por tha se ai nuk mendon se 17 senatorë Republikanë do të votojnë për të dënuar Trump.

Pesë ditë më parë, Biden i kushtoi Fjalimin e tij Përurues temës së “unitetit”, duke përmendur fjalën jo më pak se tetë herë. Megjithatë, pavarësisht se e dinte që Senati nuk ka gjasa të dënojë Trump, dhe pavarësisht fushatës për emergjencën e lehtësimit të koronavirusit, presidenti i 46-të jo vetëm që po toleron, por inkurajon në mënyrë aktive një përpjekje për të ndëshkuar të 45-in – i cili nuk është më në detyrë.

Shumë Senatorë Republikanë po argumentojnë publikisht se Senati nuk ka juridiksion për të gjykuar një ish-president:

Biden tha në Fjalimin e tij Inaugurues: “[T]ë restaurosh shpirtin dhe të sigurosh të ardhmen e Amerikës – kërkon më shumë sesa fjalë. Kërkon atë gjë më eluzive në një demokraci: Unitet. Unitet. ”

Senatit tani do t’i duhet të kalojë kohën dhe burimet në procesin e impeachmentit, duke ndërhyrë në përpjekjet për të kaluar lehtësimin e koronavirusit.

VERITAS.COM.AL