Trump bën thirrje për ‘gjyqtarë të rinj’ pas vendimit të Gjykatës Supreme mbi DACA ndersa Roberts dizenjon zemërimin e konservatorëve
Presidenti Trump, pas humbjes së tij të enjten në Gjykatën Supreme në përpjekjen e tij për të shfuqizuar programin DACA të epokës së Obamës për Fëmijët e ardhur(DACA), bëri thirrje për gjyqtarë të rinj ndersa konservatorët morën në shenjester Shefin e Drejtësisë John Roberts për atë që ata e quajtën një model te animit me krahun liberal në vendimet kyce.

“Vendimet e fundit të Gjykatës Supreme, jo vetëm për DACA, Sitet e Shenjta, Censusin, dhe të tjera, ju them vetëm një gjë, ne kemi nevojë për GJYQTARE TE RINJ të Gjykatës Supreme. Nëse Demokratët e Majtë Radikalë marrin pushtetin, Amendamenti i dytë, e Drejta për Jetën, Kufijtë e Sigurt dhe … Liria Fetare, midis shumë të tjerash, MARRIN FUND dhe IKIN! ” tweetoi Trump.

Presidenti vazhdoi të premtojë se do të lëshojë një “listë të re të kandidatëve të nominuar nga Konservatoret per Gjykatën Supreme, e cila mund të përfshijë disa, ose shumë prej atyre që janë në listë, deri më 1 shtator të vitit 2020.”

Të enjten, gjykata vendosi me një vendim 5-4 të shkruar nga Roberts se prapësimi i Trump ndaj urdhrit ekzekutiv të ish Presidentit Barack Obama – – i cili mbronte emigrantët që vinin në vend në mënyrë të paligjshme si fëmijët e dëbuar – – ishte në kundërshtim me Ligjin e Procedurës së Administrimit (APA), e cila përcakton procedura rregullimi për agjencitë federale.

Ndërsa Demokratët dhe aktivistët e emigracionit brohorasin vendimin, konservatorët turfullojnë, duke akuzuar gjyqtarët se po pengonin Trump të rrëzonte atë që ata e kishin parë prej kohësh si një urdhër ekzekutiv të paligjshëm. Zemërimi i tyre u kthye së fundmi ndaj Roberts, një i emëruar i Presidentit George W. Bush i cili ka një histori të mbështetjes të bllokut liberal.

Ishte Roberts që duke anuar nga krahu liberal dhe duke interpretuar përsëri një mandat individual si detyrë, lejoi që ObamaCare të gjendej kushtetuese në vitin 2012. Vitin e kaluar, ai u bashkua me krahun liberal përsëri në mbylljen e përpjekjeve të Trump për të shtuar një pyetje mbi shtetesine në regjistrim.

VERITAS.COM.AL