Nga: OLIVER JJ LANE

Projekt-Marrëveshja për Tërheqjen nga BE kaloi një votim në Dhomën e Përfaqësuesve  të enjten pasdite, tre vjet e gjysmë, tre Kryeministra dhe tre zgjedhje kombëtare pasi populli britanik votoi të largohej nga Bashkimi Evropian në Qershor 2016.

Projektligji, i cili do të kthejë në ligj marrëveshjen e ngutshme të tërheqjes të Boris Johnson me Bashkimin Evropian të rrezuar në fund të vitit 2019 u miratua në Dhomën e Përfaqësuesve me një diferencë prej 330 pro ndaj 231 vota kundër, një shumice prej 99 votash. Kjo do të thotë që projektligji ka përfunduar leximin e tretë, do të vazhdojë në dhomën e sipërme të Parlamentit – Dhoma e Lordëve – për rishikim përpara se të bëhet ligji në Mbretërinë e Bashkuar, në kohë për ditën zyrtare të tërheqjes së 31 janarit.

Kalimi i lehtë i projektligjit deri më tani është një largim masiv nga humbjet e përsëritura të Theresa May në kohën e saj si Kryeministre, kur u përpoq dhe dështoi tre herë për të marrë versionin e saj të marrëveshjes Brexit përmes Parlamentit para se të tërhiqej përfundimisht si Kryeministre në vitin 2019.

Duke komentuar votimin, drejtuesi i Brexit, Nigel Farage tha se ndryshimi i dinamikave te Përfaqësuesve pas zgjedhjeve të përgjithshme të Dhjetorit 2019 do të thotë që marrëveshja ishte në gjendje të kalonte me një shumicë të konsiderueshme, por gjithashtu se në vitet e ardhshme do të kishte dukshëm më pak dramë politike, pasi një qeveri e fuqishme do të kishte më pak vota në disavantazh për t’u shqetësuar. Duke folur në emisionin e tij në LBC radio show, Z. Farage tha që po të ndodhte kjo vitin e kaluar, votimi do të kishte qene : “një gozhdë-e hidhur … John Bercow do të kishte qenë aty në skenën qendrore. Tani ekziston një mazhorancë e madhe e Përfaqësuesve, jo më John Bercow. Mirë, për mendimin tim! ”

Duke reflektuar për zhvillimin politik të ditës, Farage vazhdoi: “Projektligji për tërheqjen e ka qartesuar atë lexim të tretë në Dhomën e Perfaqesuesve me një shumicë masive, prej 99 votash. Kështu që ju jep juve një ide se ne jemi tani në një vend shumë të ndryshëm . Ne kemi qenë të përqendruar shumë gjatë tre viteve të fundit. Ne nuk do të kemi më atë përqendrim te Përfaqësuesit për shumë, shumë vite që vijnë sepse ka një shumicë te madhe qe punon. Loja ka ndryshuar. ”

Megjithëse projektligji tani do të shkoje në Dhomën e Lordëve, ku kolegët mund të përpiqen ta modifikojnë atë, Z. Farage tha që kjo nuk ka gjasa dhe në realitet, ka konfirmuar se “ne jemi praktikisht atje. Praktikisht ka kaluar tashmë. ”

Faza tjetër, pasi te kaloje në dhomën e sipërme, marrëveshja do të duhet të ratifikohet nga parlamenti i Bashkimit Evropian, i cili teorikisht ka fuqinë për të hedhur poshtë marrëveshjen. Edhe kjo, tha z. Farage, nuk do të ishte e vështirë pasi anëtarët do të bënin ofertat e liderëve të tyre kombëtarë që duan të shohin marrëveshjen te kaloje.

Në fund të fundit, Brexit ishte te dera. Duke përfunduar, ai theksoi: “Jemi praktikisht atje. Ora njëmbëdhjetë e darkës në 31 janar, 2020. Do të jetë një moment shumë i madh në historinë e këtij kombi. Shpresoj qe pas kësaj, të gjithë mund të ecim perpara. ”

Dhoma e Lordëve do të fillojë të debatojë për projekt-ligjin e Brexit të hënën.

Veritas.com.al/