Dr Anthony Fauci, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive në SHBA, dëshmoi të martën se një virus në zhvillim, i gjetur te derrat në Kinë, ndan tipare me gripin e derrit 2009 dhe 1918, dhe tha se zyrtarë të Shëndetit Publik të Sh.B.A po monitorojnë sëmundjen.

Fauci, një anëtar i grupit të forcave kundër koronavirusit, shpjegoi para Komitetit të Shëndetit, Edukimit, Punës dhe Pensioneve në Senat se virusi – i njohur si “G4 EA H1N1”, – nuk duket se infekton njerëzit, megjithatë, ai ka treguar “rivlerësim të aftësive “.

“Me fjalë të tjera, kur ju merrni një virus krejt të ri që rezulton të jetë një virus pandemik, ai është i tillë ose për shkak të mutacioneve,  ose të shkëmbimeve të gjeneve,” tha ai. “Dhe ata janë duke gjetur viruse në derra tani, që kanë karakteristikat e H1N1 2009”

Fauci paralajmëroi ligjvënësit për “mundësinë që mund të ketë një shpërthim tjetër i llojit të gripit të derrit siç kemi pasur në vitin 2009”.

“Është diçka që ende ndodhet në fazën e ekzaminimit,” shtoi ai.

Gjatë një pjesë tjetër të dëshmisë së tij, Fauci u shpreh se ai është “mjaft i shqetësuar” lidhur me rritjen e rasteve të koronaviruseve kineze, duke fajësuar shtetet për ndoshta rihapje shumë shpejt dhe disa amerikanë duke injoruar udhëzimet për të ndaluar përhapjen e virusit.

“Ne duhet të marrim mesazhin se ne jemi të gjithë së bashku në këtë situatë,” tha ai. “Nëse do ta përmbajmë këtë, duhet ta përmbajmë së bashku.”

VERITAS.COM.AL