Qeveria holandeze është rrëzuar për shkak të mosmarrëveshjeve midis partive të koalicionit mbi politikat e azilit, sipas raporteve të mediave.

Partitë që formojnë qeverinë nuk arritën të gjenin marrëveshje në bisedimet e krizës të kryesuara nga kryeministri Mark Rutte.

Qeveria u krijua një vit e gjysmë më parë, por partitë kanë pasur qëndrime të kundërta për politikën e migracionit prej disa kohësh.

Zgjedhjet e reja do të mbahen tani ose në vjeshtë.

Rutte pritet të dorëzojë dorëheqjen e kabinetit të tij.

Partia e tij konservatore VVD ishte përpjekur të kufizonte fluksin e azilkërkuesve, por partnerët e rinj D66 dhe Unioni i Krishterë refuzuan të mbështesin propozimet.

Një propozim për të kufizuar hyrjen e anëtarëve të familjeve të refugjatëve në Holandë shkaktoi tension të veçantë.

Rutte, 56 vjeç, ka qenë në detyrë që nga viti 2010. Qeveria aktuale – e cila mori detyrën në janar 2022 – është koalicioni i tij i katërt.