Nga: JAMES DELINGPOLE

 

I dashur President Trump,

Ne po presim me padurim vizitën tuaj shtetërore në Britaninë e Madhe javën e ardhshme: do të bezdisë të gjithë personat e duhur dhe do të kënaqë të gjithë njerëzit e duhur – një fitore / fitore dhe e di që ju pëlqen të fitoni.

Para se të mbërrini, do të doja t’ju jap disa këshilla miqësore se si të fitoni pak më shumë. Ka të bëjë me atë që mund të jetë një takim shumë infektues që do të keni të hënën me mbretin tonë të ardhshëm, Princin e Uellsit.

Princi Çarls padyshim do të insistojë që t’ju japë leksione rreth ndryshimit te klimës dhe dështimit tuaj të supozuar për ta marrë seriozisht.

Tendenca juaj mund të jetë ajo qe ta injoroni sepse, edhe pse nuk jeni shkencëtar – dhe as ai s’është – antenat e dënglave të formuara ne menyre të përkryer ju kane mundësuar të shihni të vërtetën e çështjes shumë kohë më parë: “ndryshimi i klimës” është një mashtrim që shtyhet nga e majta radikale për të përmbushur misionin e tyre për të shkatërruar qytetërimin industrial Perëndimor duke e shfaqur sikur është preokupuese dhe shkencërisht e justifikuar dhe e pashmangshme.

Por pritni një sekondë. Mund ta bëni më mirë sesa ta bëni këtë takim një barazim jo    te lehte mes dy kundërshtarëve të paepur. Luaj djathtas dhe mund të ikni me një tjetër fitore.

Nuk ka asgjë me eklatante se si Princi Charles deshiron shume më tepër se të fitojë terren moral. Misioni juaj,nese do zgjedhësh ta pranosh atë, është të demonstrosh bindshëm se në të vërtetë je ti ai me te drejtën, të vërtetën dhe drejtësine në anën e tij.

Ja se si:

Ju po shpëtoni botën nga fatura më e madhe në histori

Më shumë se 1.5 trilionë dollarë për çdo vit po shpenzohen aktualisht në industrinë e ngrohjes globale.Asnje cent e ketyre shpenzimeve nuk do të jetë e nevojshme nëse ju do te mund të provoni se frika nga ndryshimet klimatike te shkaktuara nga njeriu është #fakenews. Dhe kjo është vetëm ajo që po bëni hap pas hapi: tërheqja nga marrëveshja e OKB-së për klimën e Parisit; rivendosjen e rigorozitetit ndaj shkencës në Geographical Survey të SHBA dhe National Climate Assessment; emërimin e fizikanit të klasit botëror William Happer për të kryesuar një panel të ri të rishikimit të klimës.

Imagjinoni nëse, në vend që të mbulojnë xhepat e shkencëtarëve hedhurina dhe miqve kapitalistë, ato triliona mund të shpenzohen për problemet që ekzistojnë vërtet: çrrënjosjen e sëmundjeve dhe kequshqyerjes; duke miratuar skemën e Bjorn Lomborg për të siguruar që çdokush në botë të ketë akses për ujë të pijshëm të pastër.

Ruajtja e Fëmijëve

Si një viktimë e historise së dytë më të madhe #fakenews në botë – Russiagate – ju jeni i vetmi njeri që mund të trajtoni historinë më të madhe #fakenews të botës: katastrofizmin e ndotjes mjedisore. Ndryshe nga media e gënjeshtërt dhe e trashëguar, nuk ke frikë të merresh me të keqinjte e vërtetë dhe t’i therrasesh sharlatanë te rrezikshëm sic ata janë. Greta Thunberg,vajza 16-vjeçare autistike (dhe vegla e lobistëve të gjelbërt) e cila leteralisht mund të shohë ‘karbonin’ – ose kështu pretendon ajo – dhe kush ka magjepsur politikanët dhe influencuesit anembanë botës duke imagjinuar se akoma më shume para te taksapaguesve duhet të hidhen në një problem jo-ekzistues. Sir David Attenborough, Malthusian, qe pëshpëritet neper vesh qe perqafon gorilla, vrasës i lopeve te detit. Fakti që ata shfaqen mirë në televizione dhe apelojne drejtperdrejt ndaj emocioneve të njerëzve është ajo cfarë i bën ata kaq të rrezikshëm. Politika globale nuk duhet të bazohet në ndjenja femerore. Akoma më pak duhet të bazohet në “fakte” të cilat, po ti shqyrtosh më mirë, rezultojnë të mos rrjedhin nga prova apo të dhëna, por nga Ice Age 2. Ne i detyrohemi fëmijëve të botës per t’u treguar atyre të vërtetën rreth ngrohjes globale –dhe fakenews frikëson si psh me ‘acidifikimin e oqeanit’ dhe zhdukjen massive te specieve. Shumë prej tyre kanë qenë nën shplarje të trurit duke menduar se nuk kanë të ardhme; janë të dhembshur dhe pesimistë kur duhet të jenë pozitivë dhe të informuar.

Konservatorët nuk e vrasin planetin – ambientalistët e bëjnë

Po, ka pasur fatkeqësi të tmerrshme mjedisore të shkaktuara nga njeriu, por shumica e tyre ndodhën ose në vendet në zhvillim – Bhopal etj. – ose pas Perdes së Hekurt – Çernobili, Deti Aral etj. Në Perëndim, shumica e dëmtimeve të planetit janë duke u bërë nga ambientalistët duke u përpjekur për ta shpëtuar atë: turbinat me erë që presin dhe copëtojnë zogjtë dhe lakuriqet e natës; pyjet pluviale rrezohen për të kultivuar vaj palme; Pyjet e drurëve pa gjethe amerikane priten për të bërë lende drusore për të ushqyer stacionin e energjisë Drax të Britanisë. Problemi me aq shumë legjislacion per mbrojtjen e mjedisit është se është projektuar nga ideologët e gjelbër që janë më të interesuar në shkatërrimin e civilizimit industrial perëndimor sesa ate të shpëtimit te planetit. Sa më shpejt të rikthehet ky legjislacion kundërprodhues – së bashku me subvencionet që i paguhen industrisë shkatërruese dhe joefikase të ripërtëritshme – aq më e begatë do të bëhet bota; dhe rrjedhimisht, aq më shumë para do të kenë në dispozicion për të jetuar kombet më të varfëra të botës – siç e tregon termi jo ekologjik – ” e qëndrueshme”.

Pemët

Ky është momenti juaj ‘jujitsu’: ku ju ç’ekuilibroni kundërshtarin tuaj duke përdorur forcën e tij në dukje, kundër tij. A kujdeset princi Charles për pemët? Natyrisht ai e bën. Ai ndoshta bisedon me ta dhe i përqafon çdo ditë përpara mëngjesit. Por ajo që mund të tregoni është se ju interesoheni më shumë – dhe se ju po merrni më shumë hapa praktikë për t’u kujdesur për ta.
Pyeta Patrick Moore, bashkë-themelues i Greenpeace për këtë: çfarë kauzash mund të mbështesim ne konservatorët e vërtetë për të bërë ate pak tonen për planetin. Ai thotë se menaxhimi më mirë i pemëve – silvikultura – do të ishte ndoshta hapi më i rëndësishëm. Pemët dhe pyjet përbëjnë mbi 90 për qind të biomasës së botës. Para se të fillojmë ti bejme leksion vendeve si Brazili se si të përdorin resurset e tyre natyrore në mënyrë të qëndrueshme, së pari duhet të kujdesemi për problemet në pragun tonë. Në SHBA, për shembull, pyjet në tokën federale janë keqmenaxhuar si rezultat i politikave të gabuara të gjelbra. Kjo duhet të ndryshojë: pyjet duhet të menaxhohen, jo të ruhen në aspik. Ato duhet të krasiten dhe herë pas herë kanë nevojë për djegie të kontrolluar. Vetëm në këtë mënyrë do të kemi pemë të shëndetshme dhe do të shmangim zjarret si ato që shkatërruan pjesë të Kalifornisë vitin e kaluar.

Ndër masat praktike që mund të merren, duke ju bërë ju zoti President,me te gjelbrin që nga Teddy Roosevelt:

  • Një program agresiv për luftimin e sëmundjeve të pemëve dhe insekteve dëmtuesve për të frenuar sulmin vdekjeprures të pemëve me gjethe.
  • Fonde me te mëdha kërkimore për të gjetur,fungicide, biocide dhe insekticide të reja miqësore me mjedisin, të cilat nuk do të dëmtojnë insektet polenizuese. Unë njoh një djalosh që punon për këtë: mund t’ju vë në kontakt me te.
  • Mbështetje shtesë ndaj kolegjeve të përqendruara në menaxhimin e pyjeve, ekologjinë pyjore, patologjinë e bimëve, bursat – të gjitha të dizenjuara për të anashkaluar ndikimin e dëmshëm të kurseve për mjedisin me grade të orientuara nga ideologjia dhe të kthejnë konservatorët me mendje praktike të cilët në fakt njohin gjëra të dobishme.
  • Mbështetje e trefishtë federale për parandalimin dhe kontrollin e zjarreve në pyje dhe zjarreve te egra me më shumë staf, pajisje, aeroplanë të përshtatur për zjarrfikje dhe helikopterë.

Te gjelbrit duan të portretizojnë vetveten si njerëzit e vetëm që kujdesen për mjedisin, ato pemë Truffula. Mos i jepni atyre nje territor qe nuk e meritojnë.

Plastika në oqeane

Sigurisht që ju intereson ndotja plastike. A nuk i intereson të gjithëve? Dallimi është se ju e kuptoni se paniku më i fundit moral në lidhje me plastikën – me politikanët cinikë apo naivë që sillen rrotull për të parë se kush mund t’i ndalojë ato më shpejt – është vetëm një mandat për luftën e lëvizjes së gjelbër mbi mbetjet e karburanteve. Plastika aktualisht është jashtëzakonisht versatile, e dobishme dhe një ndihmë për njerëzimin. Shumica dërrmuese e ndotjes plastike vjen nga bota e tretë dhe nga vendet në zhvillim – kryesisht nga Afrika dhe sidomos nga Azia. Nëse dëshironi të ndaloni mbetjet plastike,vendosni një çmim mbi të. Ndihmoni nxitjen e vendeve ndotëse për shkatërrimin e mbetjeve të tyre në mënyrë efektive dhe fitimprurëse. Sipas Patrick Moore – i cili i njeh me të vërtetë gjërat e tij: ju duhet të takoheni – mënyra më e mirë për ta bërë këtë është shpërdorimi i energjisë. Shtetet e Bashkuara mund të japin këshilla teknologjike dhe kredi ose fonde. Punë e kryer; balena dhe breshka te shpëtuara.

Shpresoj që këto këshilla të jenë të dobishme, zoti President, jo vetëm për takimin tuaj me Princin e Uellsit, por për konfliktet me ata demokratë si Aleksandria Ocasio-Cortez të cilët me vendosmëri po përpiqen të rivendosin çështjet e gjelbra si beteja kryesore ideologjike e kohës sonë. Ne nuk mund t’i lejojmë ata të marrin terren moral të lartë. Këta njerëz janë anti-shkencore, anti-njerëzore, anti-prosperitet, anti-liri dhe – ironikisht – anti-mjedis. Nëse ata fitojnë, planeti humbet. Pra, le të mos i lëmë ata të ikin me të.

Miku juaj anglez,

James Delingpole